VUČIĆ I PUTIN POKRENULI PROIZVODNJU: Institut Torlak pravi Sputnjik Ve

Novosti online

04. 06. 2021. u 19:28

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić, zajedno s predsednicima Rusije i Argentine Vladimirom Putinom i Albertom Fernandesom, označio je danas putem video linka početak proizvodnje ruske vakcine Sputnjik V u Srbiji i Argentini.

ВУЧИЋ И ПУТИН ПОКРЕНУЛИ ПРОИЗВОДЊУ: Институт Торлак прави Спутњик Ве

Foto: Printskrin

Vučić se predsedniku Putinu obratio na ruskom jeziku.

Predsednik Vučić istakao je odlične odnose između Srbije i Rusije.

- Zahvaljujući naporu ruskih naučnika i uz veliku podršku Predsednika Putina, mi smo danas svedoci velikog iskoraka naše Srbije u borbi protiv virusa Kovid 19.

Velikodušni transfer znanja i tehnologija, koje Srbija dobija prva van Rusije, od danas će imati svoj konkretni rezultat – proizvodnju vakcine ''Sputnjik Ve'' u Srbiji.

Humanost Predsednika Putina i celog ruskog naroda, pomoći će Srbiji da ''Institut Torlak'' postane međunarodni regionalni centar za proizvodnju vrhunskih vakcina.

Čovekoljublje koju Ruska Federacija danas iskazuje prema građanima Republike Srbije, predstavlja svedočanstvo o najkvalitetnijim političkim odnosima koje naše dve Države i naši bratski narodi danas baštine.  U svim međunarodnim forumima naše dve zemlje pružaju jedna drugoj nesebičnu podršku.

Poštovani Vladimire Vladimiroviču, velika mi je čast i lična privilegija da danas uz Vas, uvaženu i veliku istorijsku ličnost, u ime Republike Srbije upravo ja pokrenem proizvodnju naše rusko-srpske vakcine.

Vi ste u jednoj prilici rekli da je vakcina ''Sputnjik Ve'' efikasna poput legendarne automatske puške ''Kalašnjikov''.

Uveravam Vas da je ''Institut Torlak'' takođe efikasan kao Kalašnjikov.  Danas nam iz bratske Rusije stiže i municija za naše oružje protiv Kovid 19.  Nakon tri validacione serije mi sada počinjemo organizovanu serijsku proizvodnju 4 miliona doza vakcine ''Sputnjik Ve''.    

Želim da ovom prilikom čestitam Ruskom fondu direktnih investicija, ''Generijum'' i našem ''Torlaku'' na izuzetno brzoj i kvalitetnoj saradnji.

Dragi građani Srbije, imamo vakcinu!

Živelo srpsko-rusko prijateljstvo!

Živela Rusija!

Živela Srbija! - rekao je Vučić.

Vest da će lideri tri zemlje označiti početak proizvodnje Sputnjika V prenela je i ruska agencija TAS S, navodeći reči portparola Kremlja Dimitrija Peskova da će danas biti održan sastanak sa portfolio investitorima i kompanijama koje proizvode ovu vakcinu.

Avion s komponentama za rusku vakcinu sleteo je u četvrtak uveče u Beograd.

Ministar u Vladi Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je ranije da će se u prvom periodu od četiri do šest meseci proizvesti četiri miliona vakcina "Sputnjik V".

Očekuje se da bi prva vakcina iz Instituta "Torlak" mogla da dođe do punkta za vakcinaciju za 10 dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (9)

DREKA ZBOG POLICAJACA, MUK KADA SE PUCA U DECU: I privođenje pripadnika MUP tzv. Kosova na Jarinju potvrdilo licemerje Zapada