NOVOSTI ISTRAŽUJU: Sprema se pritisak na Srbiju zbog KiM - Haradinaj traži da se SAD uključi u dijalog sa Prištinom!

D. Milinković

31. 05. 2021. u 08:03 >> 14:24

ZVANIČNI Vašington uskoro bi mogao da se vrati u punom kapacitetu u dijalog Beograda i Prištine, i to preko specijalnog izaslanika za pregovore.

НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ: Спрема се притисак на Србију због КиМ -  Харадинај тражи да се САД укључи у дијалог са Приштином!

Foto Tanjug

Za tu ulogu, kako se nezvanično spekuliše u diplomatskim izvorima, zasada su viđena dva kandidata. Prvi je Metju Palmer, koji je kao zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara već angažovan u regionu, kao specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan. Druga je Moli Montgomeri, koja je nedavno imenovana za zamenika pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

Palmer se već 25 godina bavi Balkanom, a kao kadar Stejt departmenta zaduženje da bude specijalni izaslanik za region dobio je još u vreme administracije Donalda Trampa. To je bila i neka vrsta odgovora "duboke države" na odluku bivšeg američkog predsednika da kao svog izaslanika za dijalog imenuje ambasadora Ričarda Grenela.

Da Palmer nije sporan za Bajdenovu administraciju, nego da se na njega i u narednom periodu ozbiljno računa u poslovima oko našeg podneblja, pokazuje i to da je on od imenovanja Miroslava Lajčaka za specijalnog izaslanika EU za dijalog, veoma blisko sarađivao sa njim. Njih dvojica nedavno su se sastala u Briselu, a nakon čega je Palmer podigao buru izjavom da je "cilj svih američkih administracija da se dijalog Kosova i Srbije okonča sporazumom o uzajamnom priznavanju".

S druge strane, postavljenje Moli Montgomeri, koja je prethodno angažovana u konsultantskoj kući Madlen Olbrajt, na funkciju u Stejt departmentu, baca novo svetlo na politiku Bajdenove administracije prema Kosovu.

Foto Tanjug / Arhiva

Metju Palmer i Moli Montgomeri

Inače, lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj izjavio je pre nekoliko dana, posle sastanka sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem, da očekuje aktivno uključenje SAD u proces dijaloga. On je rekao da bi bilo vrlo korisno da Vašington, odnosno Bajden, zaduži nekog da se bavi dijalogom. Ustremio se i na Brisel i Lajčaka, za koga je rekao da je to "nizak nivo zastupljenosti za agendu dijaloga".

Bivši diplomata Zoran Milivojević smatra da Haradinaj, pozivajući na veći angažman SAD u dijalogu, "ne solira", već je samo vesnik onoga što se očigledno sprema u Vašingtonu:

- Mogućnost da SAD imenuju specijalnog izaslanika za dijalog samo je potvrda onoga što je opštepoznato - da je Vašington ključni partner Prištine i da ima odlučujući uticaj na tamošnje lidere i razrešenje kosovskog čvora. EU nema ni kapacitet ni mehanizme da deluje na Prištinu, pa samim tim ni na eventualno postizanje kompromisnog rešenja. Vašington jeste prepustio Briselu da vodi pregovore, doduše samo u operativnom delu, ali zadržava pravo da na kraju bude odlučujući arbitar. Cela stvar se ionako na kraju mora rešiti u trouglu Vašington-Beograd-Moskva - kaže Milivojević za "Novosti".

TOKOM NEDELjE I U BEOGRADU

U PRILOG tome da zvanični Vašington očigledno više neće "stolicu u drugom redu" kada je reč o dijalogu o KiM, ide i to što su pomoćnik američkog državnog sekretara Metju Palmer i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, juče došli u Prištinu. Oni će se tamo sastati sa ključnim političkim akterima, a zatim je planirano i da tokom nedelje dođu u Beograd.

Ove posete planirane su kao neka vrsta uvertire za nastavak dijaloga na najvišem političkom nivou u Briselu, koji bi trebalo da se održi 14. ili 15. juna. Prištinska strana tražila je odlaganje nastavka dijaloga kako bi se upoznala sa dešavanjima u dosadašnjem toku razgovora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

AMERIKANCI PRAVE JEDAN BLOK UNUTAR EVROPE: Predsednik otkriva šta će se u narednom periodu dešavati na političkoj sceni