SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA: Potraga za poreklom virusa je zatrovana politikom

Tanjug

29. 05. 2021. u 00:14

VODEĆI ekspert Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Majk Rajan pozvao je danas na razdvajanje "politike" pitanja porekla virusa korona od naučnog aspekta ove teme.

СВЕТСКА ЗДРАВСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЈА: Потрага за пореклом вируса је затрована политиком

Foto: EPA

Rajan je ovo izjavio nekoliko dana nakon što je američki predsednik DŽozef Bajden naložio svojim saradnicima da nađu odgovor na pitanje porekla virusa, prenosi Rojters.

- Mi bismo veoma voleli kada bi svi razdvojili, ako je to moguće, politiku od nauke kada je reč o ovom pitanju. Čitav ovaj proces je zatrovan politikom - kazao je Rajan na pres konferenciji.

On je dodao da će biti potrebne dalje studije kako bi se utvrdilo poreklo virusa.

Od pojave virusa u centralnom kineskom gradu Vuhanu u decembru 2019. godine, naučnici pokušavaju da reše zagonetku porekla virusa, piše Rojters.

Tim koji je predvodila SZO proveo je četiri nedelje u Vuhanu i oko njega sa kineskim istraživačima i u martu naveo u izveštaju da je virus verovatno prešao sa slepih miševa na ljude preko druge životinje.

Tada je zaključeno „da je prenos putem laboratorijskog incidenta krajnje neverovatan put“.

Ipak, mnogi političari i određeni broj naučnika nisu time bili zadovoljni, navodi agencija.

Bajden je u sredu naložio pomoćnicima da pronađu odgovore na poreklo virusa, potencijalno uključujući mogućnost nesreće u kineskoj laboratoriji.

SAD su u četvrtak pozvale SZO da obavi drugu istragu.

- Svaka zemlja i svaki entitet mogu slobodno da slede svoje teorije porekla, ovo je slobodan svet - rekao je Rajan.

On je poručio da je SZO organizacija koja teži da sarađuje sa svim svojim državama članicama da bi kolektivno tražili odgovore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)