89 NOVIH PODOFICIRA: Ovo je klasa koja ulazi u istoriju kao prva koja je došla iz civilstva

Novosti online

28. 05. 2021. u 16:21

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je danas u Domu Garde promociji 89 novih podoficira Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane. Stefanović je istakao da je u pitanju klasa koja ulazi u istoriju kao prva koja je došla iz civilstva i da je zadovoljan jer je reč o mladim ljudima koje odlikuje izuzetna motivacija.

89 НОВИХ ПОДОФИЦИРА: Ово је класа која улази у историју као прва која је дошла из цивилства

Foto: MO

Reč je o prvoj klasi polaznika Kursa za podoficire RV i PVO koji su u profesionalnu vojnu službu primljeni iz građanstva, a nakon selekcija po konkursu i uspešnog okončanja šestomesečnih usavršavanja za poslove održavanja sredstava u našim centrima za obuku i jedinicama. 

– Vaša zemlja i vaša vojska od vas očekuju mnogo. Opredeljenje za vojničku karijeru, i to ne bilo kakvu nego karijeru starešine Vojske Srbije, nije lako. Vaš posao biće održavanje naših letelica i protivvazduhoplovnih sistema. Svi se osećamo sigurno kad znamo da RV i PVO radi svoj posao. Naša Kopnena vojska zna da može da izvrši svaki svoj zadatak kada RV i PVO radi ono šta treba, ali niti piloti mogu da lete, niti PVO sistemi mogu da funkcionišu, ukoliko vi niste najbolji u svom poslu – rekao je Stefanović.

Ministar odbrane izrazio je zadovoljstvo zbog posvećenosti i motivacije koje su do sada pokazali polaznici navedenog Kursa za podoficire, a u šta se i lično uverio prilikom nedavnog obilaska njihove obuke u Batajnici.

– Posao u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije zahteva posvećene ljude koji iznad svega vole svoju zemlju. To je posao koji je više od profesije. Ovo je ujedno i velika prilika za mlade ljude, jer je naša zemlja ekonomski jača i možemo da nabavljamo najsavremenije sisteme i opremu i sa tim ćemo nastaviti i u narednim godinama – rekao je Stefanović.

Foto: MO


Ističući da ne sumnja u hrabrost, patriotizam i odlučnost mladih starešina, naveo je da od njih očekuje da i u narednom periodu stiču nova znanja i veštine.

– Ovih prvih šest meseci samo su dobar početak i dobra osnova za sve ono što ćete, nadam se, u svom radu pokazati i naučiti u narednom periodu. Očekujem od vas da ćete dati veliki doprinos izgradnji još jače Vojske Srbije, jer samo jaka Vojska garantuje da će naša Srbija biti jaka, slobodna i nezavisna – rekao je Stefanović.

Ministar je najuspešnijima u klasi - vodnicima Dragani Gelić, Marku  Ivanoviću i Ivani Stefanović - simbolično dodelio ručne satove.

Foto: MO


Vodnik Dragana Gelić je u svom obraćanju istakla je da je period usavršavanja bio težak, ali zanimljiv i uzbudljiv.

– Građani su oduvek bili ponosni na svoju vojsku, jer je srpska vojska uvek bila i ostala deo svog naroda – istakla je Gelić i dodala da uspeh na Kursu i prve činove mladi vodnici duguju svojim instruktorima i starešinama koji su sa njima nesebično delili znanja i iskustva.

Šestomesečno usavršavanje koje je prethodilo današnjoj svečanosti organizovala je i sprovela Komanda za obuku dok je plan Kursa napravila Komanda Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane na osnovu potreba za odgovarajućim specijalnostima podoficirskog kadra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!