Predsednik RSM OBJAVIO: Vanredno stanje još 14 dana

NovostiOnline/M. Stančić

subota, 30. 05. 2020. u 17:45

Председник РСМ ОБЈАВИО: Ванредно стање још 14 дана

Foto: printskrin YouTube

Predsednik Republike Severne Makedonije Stevo Pendarovski, posle sednice Saveta bezbednosti, u subotu je potvrdio da će doneti odluku o produženju vanrednog stanja u zemlji, od nedelje, za još 14 dana

SKOPLjE OD STALNOG DOPISNIKA


Predsednik Republike Severne Makedonije (RSM) Stevo Pendarovski, posle sednice Saveta bezbednosti, u subotu je potvrdio da će doneti odluku o produženju vanrednog stanja u zemlji, od nedelje, za još 14 dana.

– Imajući u vidu najnoviji tok događaja, tokom dana doneću odluku o produženju vanrednog stanja za novih 14 dana, kako bih omogućio Vladi da se efikasno izbori sa situacijom – izjavio je Pendarovski. Mera ima za cilj samo da omogući Vladi i institucijama efikasno da se izbore pre svega sa zdravstvenim, ali i ekonomsko-socijalnim izazovima s krizom izazvanom koronavirusom i ne treba da se dovedi u korelaciju sa izbornim procesom.

Vanredno stanje u RSM je odlukom šefa države uvedeno 15. Marta, i ovo je treće produženje. Prve dve mere su bile s jednomesečnim trajanjem, a ova treća odluka je za 14 dana, počev od nedelje... Svi ti akti Pendarovskog o uvođenju vanrednog stanja u državi zbog epidemije koronavirusa ostali su nepotvrđeni u parlamentu jer je poslanički sastav prethodno raspušten raspisivanjem vanrednih izbora za 12. april. Zbog epidemije izbori su bili odloženi – do daljnjeg.

Po okončanju vanrednog stanja u RSM, ukoliko okolnosti sa koronavirusom budu povoljne, očekuje se da izbori u zemlji budu održani posle 22 dana. Datum zvanično još nije utvrđen uprkos dva jalova sastanka lidera relevantnih stranaka iz vladajuće i opozicione koalicije makedonskog i albanskog političkog bloka kod šefa države.

U sadašnjim okolnostima, izborni rokovi ostaju zamrznuti, do 13. juna. Ukoliko tada bude okončano vanredno stanje, izborni rokovi počinju da teku i glasanje bi trebalo da bude održano 5. Jula ocenjuje se u Skoplju.

Premijer tehničke Vlade RSM Oliver Spasovski je u obraćanju javnosti izrazio zadovoljstvo odlukom Pevanrednog o produženju vanrednog stanja.

– Institucije treba da preuzmu odgovornost za zdravstvenu situaciju i za funkcionisanje države. Učinićemo sve kroz zakonski proces da realizujemo izbore i da se formiraju institucije, rekao je Spasovski.

Antrfile

Novih pet žrtava zaraze

Prema najnovijim podacima Ministarstva za zdravstvo Vlade u Skoplju, u poslednja 24 časa u RSM je registrovano 35 slučajeva zaraženih kovid-19. Preminulo je pet lica,a ozdravilo 19 pacijenata.

Među preminulima je registrovana i beba iz Skoplja, čiji su roditelji zahtevali da se dete sa skopske Dečje klinike avionom transportuje za Švajcarsku. No, od posledica zaraze koronavirusom i drugih teških oboljenja, dete je u Švajcarskoj preminulo.

Od zvaničnog početka epidemije korona virusa u RSM dijagnostiikovano je ukupno 2164 obolelih, ozdravilo je 1535 pacijenata, umrlo je 131 lice, a trenutno broj „aktivnih slučajeva“ u RSM je 498 osoba.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije