AGENCIJA za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsila je premijera Federacije BiH Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka i TV voditelja i vlasnika firme "Srebrena malina" Fikreta Hodžića.

Svi oni su uhapšeni u okviru afere "Respiratori", odnosno postupka kupovine 100 respiratora iz Kine po ceni od 10,5 miliona maraka, za koje se ispostavilo da se ne preporučuju za korišćenje u intenzivnoj nezi pacijenata. Novalić, Solak i Hodžić su u četvrtak pozvani na saslušanje u SIPA, a potom su lišeni slobode. Noć su proveli u policiji i u petak su predati u nadležnost Tužilaštva BiH na dalje postupanje.

- Osumnjičeni su za udruživanje radi činjenja krivičnih dela, pranje novca, krivotvorenje službene dokumentacije, zloupotrebu položaja ili ovlašćenja i primanje dara i drugih oblika koristi - navode u SIPA.

Vlada FBiH respiratore je kupila preko firme "Srebrena malina", čiji je vlasnik Fikret Hodžić, inače voditelj televizije Hajat, poznat po emisijama "Zvijezda možeš biti ti" i "Glam blam". Aparati su 25. aprila dopremljeni na aerodrom u Sarajevo, a avion je dočekao Novalić lično. Tada je rekao da dopremljeni respiratori "predstavljaju sam vrh ponude u toj branši", kao i da jednu mašinu mogu koristiti dva pacijenta odjednom.

Mediji su ubrzo otkrili razne nepravilnosti u toj nabavci. Sumnje je pobudilo to što je medicinske aparate nabavila firma koja se bavi poljoprivredom. Zatim, nejasno je kako je nabavka izvršena, kako su izdate dozvole i kako se raspolagalo novcem poreskih obveznika. Nepoznato je ko je, kako i zašto odlučio da se nabavi specifični model respiratora (oznake ACM 812A), jer se ispostavilo da njihovo korišćenje nije preporučljivo u intezivnoj nezi pacijenata.

PRETRESI

Svi sporni respitatori su locirani, a ranije su po nalogu tužilaštva pretreseni FUCZ, Zavod za javno zdravstvo FBiH u Sarajevu i Mostaru, te sedište "Srebrene maline" u Vogošći i izuzeta je dokumentacija. U međuvremenu su blokirani računi "Srebrene maline", a Vlada FBiH suspendovala je Solaka s mesta direktora FUCZ.

NISU ZA OBOLELE OD KOVIDA 19

Tužilaštvo BiH naredilo je veštačenje spornih aparata, a rezultat je bio zapanjujući. Njihovim nalazom utvrđeno je da nabavljeni respiratori ne poseduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboleli od kovida 19.