Ministar trgovine i ekonomskih odnosa: Neprihvatljiva odluka Hrvatske da odlaže nuklearni otpad na granici sa BiH

Novosti Online / S.M.

07. 04. 2020. u 12:48

Министар трговине и економских односа: Неприхватљива одлука Хрватске да одлаже нуклеарни отпад на граници са БиХ
Ministar spoljne trgovine Staša Košarac razgovarao sa ministrom za zaštitu životne sredine i energetike Hrvatske Tomislavom Ćorićem o nameri ove zemlje da izgradi odlagalište za radioaktivni otpad
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas telefonskim putem sa ministrom za zaštitu životne sredine i energetike Hrvatske Tomislavom Ćorićem o nameri ove zemlje da izgradi odlagalište za radioaktivni i nuklearni otpad na lokalitetu Trgovska gora, u neposrednoj blizini granice sa BiH.

Košarac je rekao da je upoznat sa nedavnom odlukom resornog Ministarstva Hrvatske da ustupi lokaciju bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac u opštini Dvor na upotrebu Fondu za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada nuklearne elekrtane ''Krško'' radi izrade studije uticaja na životnu sredinu.

On je apostrofirao da je stav nadležnih institucija na svim nivoima vlasti u BiH da je namera Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad u neposrednoj blizini granice potpuno neprihvatljiva, te izrazio nezadovoljstvo činjenicom da Hrvatska ne odustaje od bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac kao preferentne lokacije za sporno odlagalište.

On je informisao Ćorića o procenama da će izgradnja odlagališta na Trgovskoj gori ugroziti 250.000 stanovnika u 13 opština u slivu reke Une i da će negativno uticati na životnu sredinu, ali i da je reč o ozbiljnom bezbednosnom problemu, budući da se radi o vrlo trusnom području.

Košarac je poručio da će insistirati na formiranju pravno-ekspertskog tima u BiH koji će se baviti ovim otvorenim pitanjem sa susjednom zemljom, kao i na privrženosti Konvenciji o procjeni okolinskih uticaja u prekograničnom kontekstu , kojom se Hrvatska obavezuje da će sarađivati sa BiH, kao zainteresovanom stranom.

U slučaju da Hrvatska bude insistirala na predmetnoj lokaciji, Košarac je poručio da će BiH pokrenuti međunarodni arbitražni spor, te da se nada da će ovo pitanje ipak biti rešeno diplomatskim putem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije