SKOPLjE OD STALNOG DOPISNIKA


Vlada Republike Severne Makedonije (RSM) na predlog Komisije za zarazne bolesti i Generalnog kriznog štaba u ponedeljak je donela odluku o pooštravanju preventivne mere za suzbijanja širenja virusa korona, zabranom kretanja građana na čitavoj teritoriji države, potvrdio je premijer Oliver Spasovski. Policijski čas za sve građane je radnim danima od 16:00 do 05:00 časova.


Starijim osobama od 67 godina zabranjuje se kretanje tokom svih radnih dana u sedmici, izuzev u periodu od 10 do 12 časova. Mlađima od 18 godina, pak, zabrana kretanja je propisana svih radnih dana izuzev u periodu od 13 do 15 časova.


Vikendom, kako je precizirano, opštom zabranom kretanja policijski čas važi za sve građane od petka u 16:00 časova do 05:00 časova u ponedeljak.


Vladinom odlukom je propisana „zabrana kretanja građana na javnim mestima i javnim površinama u grupi većoj od dve osobe“, ne uključujući lica mlađa od 14 godina, ukoliko su deca roditelja jednog u „grupi od dvoje“.


Nova mera ograničenog kretanja u RSM, kako je objavljeno, stupa na snagu u sredu 8. aprila u 16 časova.


Poljoprivrednicima je dozvoljeno kretanje u ataru sela, isključivo za radne potrebe.


Ograničenja kretanja ne važe za policiju, armiju, zdravstvene radnike, zaposlene u apotekama, marketima, distributerima hrane.


Resorni ministar za zdravstvo dr Venko Filipče u ponedeljak je potvrdio da je u poslednja 24 sata registrovano 15 novih slučajeva zaraženih korona virusom.Time je ukupan broj inficiranih u ovoj zemlji narastao na 570 lica.


- Na Infektivnoj klinici su preminula tri pacijenta. Jedan 40-godišnjak iz Kočana hospitalizovan je 29. marta bez poznatih prošlih oboljenja. Pacijent iz Tetova star 69 godina sa prethodnom dijagnozom tumor na mozgu. I treći takođe iz Tetova star 65 godina bez poznatih prethodnih oboljenja. Iz klinike su otpuštena još četiri izlečena pacijenta sa dva negativna kontrolna testa. I u Debru su ozdravila tri pacijentaa, rekao je Filipče.