Virus korona se „ukazao“ u Međugorju, pošto je to mesto u Hercegovini, poznato katoličko svetilište, postalo žarište zaraze. Virus je donela časna sestra koja je došla iz Italije i nije poštovala mere samoizolacije.

U izolaciji su sveštenici iz županije u Međugorju, 23 starije časne sestre iz manastira u Miletini, te 60 štićenika i zaposlenih ustanove Dečje selo, prenosi hrvatska Slobodna Dalmacija.

Epidemija je krenula iz manastira u koji je došla jedna časna sestra iz Italije, koja nije poštovala mere samoizolacije.

U mostarskoj Civilnoj zaštiti zbog toga očekuju još veći broj zaraženih, jer su sveštenici i časne sestre imali niz kontakata sa ljudima. Iz štaba Civilne zaštite pozvali su sve koji su u poslednjih dvadesetak dana bili u kontaktu sa časnim sestrama i fratrima. da se hitno samoizoluju.

Među zaraženima je i fratar Tomislav Pervan, koji navodi da je časna sestra došla iz Rima u Hrvatsku, te kasnije stigla u Hercegovinu.

„Ona je učestvovala na duhovnoj obnovi u Bijelom Polju kod Mostara, obilazila je svoju rodbinu po Hercegovini, da bi se na kraju smestila u manastiru, gde joj se bolest razvila, te su zaražene i ostale časne sestre“, rekao je Pervan.

Časna sestra je sa upalom pluća otišla u Dom zdravlja u Ljubuškom, ali lekarima nije rekla da je bila u Italiji.

Zbog toga su lekari Doma zdravlja i hitne pomoći koji su bili s njom u kontaktu u samoizolaciji.

Dr Jelena Ravlija, glavni epidemiolog u Mostaru, rekla je da je područje Međugorja sada pod povećanom odgovornošću, te da situacija postaje složenija.

Časna sestra koja je raširila zarazu trenutno je u mostarskoj bolnici na resporatoru i u teškom je stanju.

Jedan sveštenik i jedna časna sestra su u srednje teškom stanju, navode u bolnici.