U CRNOJ Gori je situacija manje rizična, respiratori su u ovom trenutku potrebniji za spasavanje života građana Srbije.


- Crna Gora ulazi u kritičnu fazu, od naredne sedmice se očekuje vrhunac epidemije.


Ove dve kontradiktorne rečenice, u roku od samo sat i po, prošle nedelje, izgovorio je Milutin Simović, potpredsednik Vlade Crne Gore i predsednik Nacionalnog koordinacionog tima za zarazne bolesti, koji je u dva navrata odbio donaciju Srbije od pet respiratora.


Hitnu pomoć, ipak, zatražili su na drugoj strani, pa je u ponedeljak na adresu NATO otišao zahtev crnogorske vlade za pomoć. Od Evroatlantskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe tražili su 320 respiratora, 20 bronhoskopa, 40 laringoskopa, 20 aspiratora, 50 EKG aparata, dva defibrilatora, 5,6 miliona hirurških maski, 6,5 miliona rukavica, oko 250.000 naočara i vizira, preko 336.000 hirurških haljina, kape, naglavke za noge... Molbu su poslali svim članicama NATO i partnerskim zemljama.


Opozicija u Crnoj Gori oštro je osudila odbijanje pomoći u vreme borbe protiv virusa, a strukture bliske vlasti ovaj potez su nazvale odbranom dostojanstva i ponosa, iako je premijer Duško Marković rekao da najteži period u borbi protiv pandemije tek predstoji.


Inače, spor oko respiratora počeo je kada je Crna Gora naručila tri aparata od jednog švedskog proizvođača koji ima sedište u Srbiji. Oni nisu preuzeti, jer je u međuvremenu doneta odluka o zabrani izvoza medicinskih sredstava i lekova iz naše zemlje. Podgorica je optužila Beograd za otimanje respiratora, što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić negirao i rekao da je Srbija spremna da vladi u Podgorici odmah pokloni pet respiratora, jer želi najbolje odnose sa bratskim narodom.


Funkcioner Demokratskog fronta Vladislav Bojović pitao je u ponedeljak odakle Milutinu Simoviću pravo da u ime, recimo, Pljevljaka ili Bijelopoljaca odbija poklonjene respiratore, što sigurno predstavlja jedinstven slučaj u svetu u ovom trenutku.


- Da li je istina da su dva respiratora iz bolnice u Pljevljima otišla u Berane, i zašto? Da li su Pljevljaci imali pravo da se u konkretnom slučaju pitaju? I da li su imali pravo da se oko ovoga pitaju doktori Opšte bolnice Pljevlja koji se, praktično, svakog dana suočavaju sa potrebom za respiratorom i mimo virusa korona? Da li je ispravan utisak javnosti da se direktor Opšte bolnice u Pljevljima plaši da ijedan respirator dođe, pa odbija donacije i sa drugih adresa? - pitao je Bojović, i dodao da vlast i pandemiju koristi za obračun sa neistomišljenicima.


OSTAVITE SE NADGORNjAVANjA


PREDSEDNIK Opštine Berane Dragoslav Šćekić, koji je zahvalio predsedniku Vučiću, zatražio je da se u taj deo Crne Gore pošalju svi respiratori koje Srbija namerava da donira, a koje su crnogorski funkconeri odbili da prime. On je poručio da virus ne bira ni veru ni političku partiju i ukazao na to da niko ne sme da se nadgornjava na štetu građana i zdravstvenog sistema.