Zahtev penzionera Crne Gore: Zaustavite divljanje cena!

I. D. S.

26. 03. 2020. u 08:24

Захтев пензионера Црне Горе: Зауставите дивљање цена!

Ilustracija

PIR od ministarke ekonomije Dragice Sekulić i nadležnih inspekcija zatražio da zaštite potrošače
IZ partije penzionera, invalida i restitucije (PIR) zatražili su od nadležnih da zaustave rast cena namirnica, navodeći konkretne primere proizvoda koji su znatno poskupeli od pojave virusa korona. PIR od ministarke ekonomije Dragice Sekulić i nadležnih inspekcija zatražio je da zaštite potrošače, a penzionere pozvao da se strogo poštuju mere koje su doneli Vlada i Institut za javno zdravlje Crne Gore.

Osim PIR, kako navodi njihov predsednik, Momo Joksimović, iste zahteve nadležnima uputili su i Udruženje za zaštitu penzionera i invalida Crne Gore, te Udruženje civilnih, vojnih i invalida rada.

- Limun je pre virusa koštao od 1,6 do dva evra za kilogram, a sada je cena limuna od dva do tri evra, dok je cena belog luka sa oko tri, povećana na 5,5, pa i do čak 10 evra za kilogram u pojedinim prodavnicama. Kilogram krompira košta od 60 centi do evro, a povećana je cena brašna, pomorandži, jabuka kao i velikog broja drugih namirnica, a to je lako proveriti - naglasio je Joksimović.

Prema podacima tržišne inspekcije, od 9. do 17. marta u okviru 184 kontrole trgovinskih objekata sa prometom prehrambenih proizvoda, utvrđeno je da je u 14 objekata došlo di povećanja cena brašna, mleka, jaja, šećera, soli, pirinča, testenina, svežeg mesa, ribe, voća i povrća, jestivog ulja, dečje hrane i pelena, deterdženta za pranje veša i posuđa, sapuna. Kako navode, u ostalih 170 slučaja nije registrovana promena maloprodajnih cena.


LEGALNO, ALI NEMORALNO

MINISTARKA ekonomije Dragica Sekulić nedavno je, povodom navoda o poskupljenjima, kazala da je formiranje cena slobodno po zakonu.

- To je sad legalno, ali ne znači da je moralno. Danas je legalno, ali ne znači da će i sutra biti legalno. Krenuli smo od prepreke, preko upozorenja, a naredbom možemo ograničiti cene - saopštila je Sekulićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Не брините...

26.03.2020. 16:40

....помоћи ће Мираш и дон Мило посебно оне "комите" из "СУБНОР-а" који у време 2 светског нсиу били ни рођени, наравно онима који су нападали и пљували Митрополита Анфилохија и остатак народа на литијама. Њима ће наравно помоћи наша Србија, као и до сада.