CRKVA u vlasništu Eparhije budimljansko-nikšićke SPC u Poljima kod Mojkovca, odlukom državnih organa Crne Gore, postala je islamski vakuf?! Ovaj neverovatan podatak, međutim, poslužio je režimskim medijima da žestoko napadnu episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, kojeg su optužili da je pokušao da "prisvoji" crkvu u Poljima, i to samo zato što je u listu nepokretnosti broj 268 KO Gornja Polja, na katastarskoj parceli broj 81, upisana kao "Vakufski posed Crkva Gornja Polja", bez posebno označenog titulara, odnosno vlasnika.

Član Pravnog saveta Eparhije budimljansko-nikšićke advokat Miladin M. Joksimović objašnjava za "Novosti" kako je uopšte došlo do ovakvog zamešateljstva, odnosno očiglednog pokušaja da se od Srpske pravoslavne crkve otme imovina:

- Na zahtev mesnog paroha, kao pravni zastupnik Eparhije budimljansko-nikšićke, 15. novembra 2019. Upravi za nekretnine - Područna jedinica Mojkovac, podneo sam zahtev radi ispravke upisa na objektu. Zato što prilikom izlaganja podataka premera, niko od predstavnika Eparhije nije pozvan da učestvuje u postupku utvrđivanja svojinskih prava. Zahtevom je zato traženo da se crkva u Gornjim Poljima upiše na Eparhiju u V listu kao zgrada broj 1, što je logično i jedino moguće.

PROČITAJTE JOŠ - HAJKA na sveštenstvo i monaštvo SE NASTAVLjA: Zabranjen ulazak u Crnu Goru poznatom ostroškom monahu Stanku Pešutu

Joksimović objašnjava da je Uprava za nekretnine Crne Gore - PJ Mojkovac rešenjem usvojila zahtev i dozvolila traženu promenu, ali je žalbu izjavio punomoćnik Opštine Mojkovac i predsednik Saveta MZ Polja, izvesni Radiša Pejović, koji je, prema nekim informacijama, član CPC. Ministarstvo finansija u čijem sastavu je Uprava za nekretnine, rešenjem broj 07-2-1812/1-2019 od 30. januara 2020. godine, usvojilo je žalbu i poništilo rešenje svog organa!

- Nesporno proizlazi da Eparhiji budimljansko-nikšićkoj prilikom izrade katastra nepokretnosti nije omogućeno učešće u postupku identifikacije i upisa prava na verskom objektu - crkvi u Gornjim Poljima, a da je Komisija identifikovala kao "vakufski posed", odnosno objekat u svojini Islamske zajednice - ističe advokat Joksimović. - Zbog toga je jedino tražena ispravka očigledne greške upisa, a ne promena vlasništva.

Ovo rešenje, napominje Joksimović, odličan je pokazatelj kako će se, ukoliko ostane u primeni, usvojeni Zakon o slobodi veroispovesti primenjivati i kakve će posledice imati po imovinu SPC u Crnoj Gori.

Protojerej Darko Pejić na liturgiji u Bijelom Polju

LOVE SVEŠTENIKE, A NE LOPOVE

SVI ste svedoci - goni se Crkva. Navodno se glumi priprema za neke pregovore i dogovore, a oni popisuju imovinu Crkve. Sada su umesto lopova i kriminalaca počeli da love sveštenstvo.

Ovo je prilikom besede posle liturgije u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Bijelom Polju, u nedelju kazao paroh bjelopoljski, protojerej-stavrofor otac Darko Pejić, a povodom odluke vlasti da sa aerodroma u Podgorici vrate monaha ostroškog Stanka, koji je godinama u Ostrogu.

- Molim vas da u ove molitvene hodove izađemo svi, i stari i nemoćni, da se sutra ponovo, ne daj bože, ne bi desile ovakve podele u narodu - kazao je otac Darko.