Službenici nikšićke i podgoričke policije podneli su, u dva odvojena postupka, krivične prijave protiv dva pojedinca i jednog preduzeća zbog sumnje da su državni budžet oštetili za 425.580 evra, gde je jedan državljanin BiH pričinio štetu budžetu od 195.900 evra.

Iz crnogorske Uprave policije saopšteno je da je nikšićka policija podnela krivičnu prijavu protiv preduzeća "Doksat" i odgovorne osobe čiji su inicijali M.T. (66) zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju u produženom trajanju, piše bosanski portal Kliks.

"M.T. je, na osnovu poslovnih odnosa ''Doksata'' sa više građevinskih firmi iz Nikšića, od januara do juna 2017. godine podigao gotovinska sredstva na ime materijalnih troškova, od čega nije uplatio 53.420 evra poreza na dodatu vrednost (PDV), kao ni iznos od 176.260 evra koji se odnosi na neplaćeni porez na dohodak fizičkih lica i doprinose", navodi se u saopštenju.

Sumnja se da su M.T. i "Doksat" naneli štetu državnom budžetu od 229.680 evra.

Službenici podgoričke policije podneli su i krivičnu prijavu protiv državljanina BiH čiji su inicijali M.J. (28) zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo falsifikovanje službene isprave. M.J. je osumnjičen da je pričinio štetu budžetu od 195.900 evra.

"M.J. je kao osnivač i izvršni direktor jedne kompanije iz Podgorice overio i potpisao izjavu u kojoj je naveo da su izmirene sve obaveze koje je ta firma imala prema poveriocima, zaposlenima i Poreskoj upravi, iako je znao da su podaci u izjavi neistiniti", navodi se u saopštenju.

Tu izjavu je zatim upotrebio kao pravu i istinitu prilikom podnošenja zahteva PU za pokretanje postupka dobrovoljne likvidacije.