„Mirno spavaj i budi ponosan. Ja živim za ono zašto bi ti živeo“: Kod Kotora sahranjen Igor Dedović, od ubijenog “škaljarca” se opraštaju i čituljama

S. Đ.

27. 01. 2020. u 21:20

„Мирно спавај и буди поносан. Ја живим за оно зашто би ти живео“: Код Котора сахрањен Игор Дедовић, од убијеног “шкаљарца” се опраштају и читуљама

Restoran u kome su ubijeni Igor Dedović i Stevan Stamatović Foto "Katimerini"

U crnogorskoj štampi poruke od drugova iz Herceg Novog, Kotora, Nikšića, Bara... U utorak ispraćaj Stevana Stamatovića
IGOR Dedović, koji je ubijen u atinskom restoranu 19. januara pred ženom i decom, sahranjen je u ponedeljak u Dobroti kod Kotora, dok će Stevan Stamatović, koji je usmrćen zajedno sa njim, biti sahranjen u utorak u Podgorici. Rodbina, prijatelji i poznanici oprostili su se od njih čituljama objavljenim u crnogorskim i srpskim novinama. Jedna je privukla posebnu pažnju:

- Ova živa polovina mene Ti poručuje da mirno spavaš i budeš ponosan. Ja živim za ono zašto bi ti živeo da si na mom mestu, kume. Tvoj odlazak nam daje još već snagu da ne posustajemo - napisano je, između ostalog, u čitulji koju je Dedoviću dao njegov kum Jovan.

Iako je poslednja poruka potpisana samo imenom, dobro upućeni kažu da je reč o Jovanu Vukotiću, koji baš kao i Dedović slovi za visoko rangiranog pripadnika "škaljarskog klana". Od Dedovića su se čituljama u crnogorskoj štampi oprostili i drugovi iz Herceg Novog, Kotora, Nikšića, Bara... To je, kažu poznavaoci prilika u Crnoj Gori, dokaz da ovaj klan iako ozbiljno uzdrman ubistvom Dedovića i Stamatovića, nije prestao da postoji.

PROČITAJTE JOŠ - ISTI “rukopis" ubistava u Atini i na Bežanijskoj kosi otkriva ISTOG naručioca? Ubijaju nemilosrdno, pred decom, i ne mare za slučajne žrtve

U aprilu prošle godine, kada je ubijen Veselin Vukotić, posebnu pažnu privukla je čitulja njegovog sina Jovana, kojom je poručio "da će sačuvati obraz, ali i da svako zna šta mu je činjiti".

- Ponestalo mi je reči. Nismo stigli da se oprostimo pred tvoj večni odlazak na junačko Čevo. Tvoja smrt je danas probudila ono što sam zadnjih godina umirivao u sebi. Svako zna što mu je činiti! Obraz ćemo sačuvati kako si nas učio celog života, a život je prolazan. Neka ti je večna slava i hvala - pisalo je u Jovanovoj oproštajnoj poruci.

Dedovića i Stamatovića ubila su četvorica naoružanih, maskiranih muškaraca, koji su ušli u restoran dok su dvojica Crnogoraca večerala sa porodicama.

PROČITAJTE JOŠ - Vođe škaljaraca ubijeni u Atini: Dedović i Stamatović likvidirani pred ženom i decom, ubice sa kapuljačama nestale bez traga

U ratu "škaljarskog" i "kavačkog" klana stradalo je 37 osoba. Serija likvidacija počela je ubistvom Gorana Radomana 20. februara 2015. u Beogradu, iz čijeg stana u Valensiji je nestao tovar od 200 kilograma kokaina.


Foto AP


ODMAZDA ZA ZAPLENU?

GRČKA štampa nastavlja da se bavi ubistvom Dedovića i Stamatovića. List "Katimerini" pokušava da dovede u vezu likvidaciju dvojice navodnih pripadnika "škaljarskog klana" sa zaplenom 20 tona kokaina prošlog juna u Filadelfiji, SAD. Pozivajući se na informacije dobijene od grčkih i stranih informativnih službi, "Katimerini" piše da je najverovatnije reč o odmazdi za gubitak tog tovara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije