Nekoliko hiljada građana okupilo se večeras na Svetosavskoj akademiji u Bijelom Polju.

Akademiju po tradiciji organizuje Eparhijaa budimljansko-nikšićka i na njoj će besediti episkop Joanikije, koji će i blagosloviti sve učesnike i građane.

Građani su episkopa Joanikija pozdravili skandiranjem - Ne damo svetinje.

Pesmu "Sini jarko sunce sa Kosova", zajedno sa Danicom Crnogorčević otpevali su i prisutni, koji su sve ispratili i aplauzom.

Posebno je pozdravljen prof.dr Milo Lompar, profesor Univerziteta u Beogradu, koji će održati Svetosavsku besedu.

Episkop Joanikije je uputio posebanpozdrav izaslanikuRepublike Srbije Miletu Radojevića.
U BUDVI U LITIJI 10.000 GRAĐANA

U Budvi je u toku Svetosavska akademija. U litiji koja je od crkve Sv. Tome u Bečićima i manastira Podlastva u Lastvi danas u 16.00 časova krenula je litija do crkve Sv. Trojice u budvanskom Starom gradu.Litiji su se pridružili i vernici iz Paštrovića koju su krenuli od manastira Praskvica. Litija u kojoj je bilo oko 10.000 građana, nastavljena je do Mediteranskog sportskog centra u Budvi gde se održava Svetosavska akademija.Moleban Presvetoj Bogorodici služio je arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski, gdin Amfilohije sa sveštenstvom.MARKO CAREVIĆ: MORAMO DA SE BRANIMO OD ONIH ČIJI SU PRECI BILI SRBI

- Tako i mi, potomci Srba bokeških, koji su birali Stefana Mitrovog Ljubišu da ih predstavlja pred državom koja im nije dobro željela i u ovoj državi danas se branimo ovim njegovim rečima. Ali se časni Stefan branio od Mađara i Nemaca, a mi, današnji Srbi bokeški, moramo da se branimo od onih čiji su preci bili Srbi, a koji u ovom vremenu postadoše gori za Srbe i veru pravoslavnu nego što su to bili Austro-ugari. Oni gore zakone po našu Crkvu donose nego što su to svi okupatori uradili u prošlosti. A naši su preci ka ujedinjenju sa njihovim precima težili zbog toga što su svi oni bili Srbi. Taj veliki cilj naših predaka ostvaren je 1918. godine. i mi Bokelji spojili smo se sa svojom braćom u kraljevinu SHS. Mi pre toga, nismo živeli ni u Knjaževini ni u Kraljevini Crnoj Gori i tek 2006. godine, postali smo prvi put u istoriji deonezavisne Crne Gore”, kazao je gradonačelnik Budve Marko Carević.

- Pitamo se mi Bokelji - je li Crna Gora zaslužila da se ovo danas dešava? I odgovaramo: Nije! Odgovara i čitav narod koji se noćima moli u litijama. Gde je vrelo tu će i kapati. Dok je živa Crkva Hristova, dok se držimo Svetoga Save, živa će biti i Crna Gora! Živa i večna u ljubavi Svetog Save i Gospoda Boga našega! Jer sve ono što smo imali a nestalo je u ovo 800. godina, sačuvali smo u našoj Crkvi. Vođenimudrom rukom našeg mitropolita Amfilohija kao i vekovima unazad naših crkvenih velikodostojnika naša Sveta Crkva i mi sa njom siguran sam izlazimo kao pobjednici”.

Nek se večno slavi Sveti Sava na svim prostorima gde živi srpski narod Amin”, kazao je Carević.

REKTOR BOGOSLOVIJE NA CETINjU: SUKOBI, SVAĐE I MRŽNjA BEZ BLAGOSLOVA

- Sukobi, svađe, mržnje i provokacije nemaju blagoslov Crkve - kazao je rektor Bogoslovije na Cetinju dr Gojko Perović.

- Užasne su danas viđene scene fizičkih sukoba u Podgorici. Ko digne ruku na brata svoga, ili pokuša da baci kamen, taj neka se ne nada ničemu dobrome. Sukobi, svađe, mržnje, provokacije, nemaju blagoslov Crkve i oni dobro doneti ne mogu nikome, kazao je Perović.

- Treba da okrene glavu na drugu stranu onaj kome se ne dopada nečija pesma ili zastava. Isto tako - ko čuje provokaciju na svoj račun ili ružnu reč, neka se pravi da je nije čuo. Braća smo. Malo nas ima da bismo se delili, kazao je otac Gojko Perović.


NOVI JE "HERCEGSTVO" SVETOG SAVE

Pred više hiljada građana večeras je u Herceg Novom na Svetosavskoj akademiji pod otvorenim nebom na glavnom gradskom trgu, gradonačelnik Stevan Katić poručio "Herceg Novi mirno i dostojanstveno nastavlja hod ka odbrani onoga što mu je sveto. Vođen učenjem Svetog Save, verni narod ostaje u podvigu ka dobrom. Zato smo i mi, kao čelnici grada u kojem je većinsko stanovništvo pravoslavne veroispovijesti, svih ovih dana uz svoje građane. I ostaćemo uz vas, uvereni da donosioci sramnog Zakona o slobodi veroispovijesti ne mogu ostati gluvi na otpor naroda iz svih delova Crne Gore i da će pravednost pobediti".

Svetosavskoj akademiji prethodila protestna šetnja od Tople i crkve Sv Spasa do Belaviste odnosno hrama Svetog arhangela Miahila. Tako je još jednom upečatljivo I jasno poručeno da grad Svetog Save ne prihvata usvojeni Zakon o slobodi veroispovijesti i potvrđena odlučnost da se odbrane svetinje.


Moleban je služen u crkvi na Toploj. Na Svetosavskoj akademiji kojoj su prisustvovali umirovljeni episkop zahumsko – hercegovački Atanasije, čelnici lokalne uprave, sveštenstvo i vernici. U pozdravnoj reči gradonačelnik Katić je podsetio na bogatu svetosavsku tradiciju Boke u kojoj je osam hramova posvećenih Svetom Savi, mnogi toponimi, običaji i narodna predanja što govori da je sva duhovnost na ovim prostorima neodvojivo povezana sa ovim svetitelje I prosvetiteljem.

- Zato je ovo praznik duhovnog jedinstva svih pravoslavnih vernika, ma gde se nalazili. U to jedinstvo posebno smo se uverili proteklih dana, tokom kojih su stizale nebrojene poruke iz celog svijeta – poruke podrške za sve ujedinjene u želji da odbrane svoje svetinje", rekao je Katić.Dodao je i da Herceg Novi grad nosilac ordena Svetog Save prvog stepena ima dodatnu obavezu na poštovanje svih vrednosti koje je Sveti Sava ugradio u moral i tradiciju naroda.

Umirovljeni episkop zahumsko – hercegovački Atanasije, ocenivši da je Herceg Novi „hercegstvo Svetoga Save" preneo je okupljenima njegovu poruku o pravoj veri iz Žičke besede.

U nastavku je izveden umetnički program u kome su učestvovali ansambl RTS-a, sopran Zorica Belić i pojac Ljuba Manasijević, hercegnovski solista Dušan Tadić, Kulturno-umetničko društvo „Ilija Kišić", crkveni horovi Sveti Sava iz Herceg Novog, Sveti Vasilije Ostroški iz Kumbora i Roždestvo iz Bijele, kao i deca koja pohađaju veronauku iz svih hercegnovskih crkvenih opština.

V.V.