ČAK 16 opština u Crnoj Gori, od ukupno 23, oslonjeno je na sredstva iz Egalizacionog fonda. Dakle, ove opštine se praktično nalaze na finansijskim aparatima za disanje. Ova sredstva u najvećem broju slučajeva ne koriste se za sanaciju lošeg finansijskog stanja, već za tekuću potrošnju. Iz ovih razloga se stanje iz godine u godinu pogoršava, a zavisnost većine opština od Egalizacionog fonda raste.

Ovo je saopštila Demokratska Crna Gora, govoreći o nedostatku ozbiljne strategije, odsustvu odgovornosti prema građanima i državi, kao i podređivanju opšteg interesa privatnom, što su, kako kažu, osnovni elementi politike DPS, koja je dovela do stagnacije, a potom i propasti više od polovine crnogorskih opština.

Demokrate to potvrđuju i zvaničnim podacima po kojima su opštine severnog regiona u 2014. godini koristile ova sredstva u visini od 15.333.272 evra, 2015. godine 17.189.623, 2016. godine 18.442.166, 2017. godine 23.024.511, a 2018. godine čak 25.684.593 evra.

- Dakle, zavisnost raste, iznosi na ime pomoći se uvećavaju, a sopstveni prihodi opadaju. Potpuno je jasno da aktuelna politika daje negativne rezultate. Da li su izdvajanja iz Egalizacionog fonda urodila plodom? Da li su dovela i u jednom slučaju do oporavka opštine do nivoa da joj više ne trebaju ova sredstva - pitaju se Demokrate.

Pročitajte i:Loša razvijenost crnogorskih opština: Jug za život, a sever za brigu

Nedavno saopštenje Ministarstva ekonomije koje se tiče razvijenosti opština, izazvalo je reagovanja i stranaka u Petnjici.

I DEMOKRATE ZA SMENU UZ izrazito negativan prirodni priraštaj, poražavajući podatak je da je tokom 2019. godine rođeno samo 15 beba. Male su šanse da će neko od ovih najmlađih stanovnika ostati u Bihoru. Prema zvaničnoj statistici, za prvih devet meseci 2019. godine odselilo se 95 građana, nezvanično i više - spočitavaju Demokrate iz SO Petnjica, koje takođe zahtevaju smenu Agovića i Adrovića.

- Analitički prikaz Petnjice kao najnerazvijenije opštine u Crnoj Gori samo potvrđuje tvrdnje Bošnjačke stranke da je DPS upropastio opštinu Petnjica, a njeno stanovništvo sveo na jedva 2.500 stanovnika - saopštili su iz OO Bošnjačke stranke Petnjica.

- Crveni alarm za Bihor neprestano gori i skoro pa da više i nema vremena da se nešto uradi, ali bi trenutna apsolutistička vlast morala da podnese račun građanima i Vladi Crne Gore, a DPS kao partija čiji opštinski odbor samostalno obavlja vlast u Petnjici, da hitno smeni lokalno rukovodstvo. Ako DPS nastavi da vodi politiku opštine na dosadašnji način, ovo će brzo postati pusta zemlja. Petnjica je jedina opština koja ne isplaćuje sledovanje odbornicima jer je predsednik opštine umislio da mu je to lični budžet, što je presedan. Nezamislivo je da opština preživljava samo od sredstava iz Egalizacionog fonda.

I Socijaldemokrate smatraju da jednopartijska lokalna vlast DPS nema viziju da vodi Opštinu ka stabilnom i održivom ekonomskom razvoju.

- To opravdava naše javno reagovanje da Petnjica više "tone" nego što "plovi", na čelu sa predsednikom Opštine Samirom Agovićem i predsednikom OO DPS Mehmedom Adrovićem - saopštavaju iz SD, joji je takođe koalicioni partneri DPS na državnom nivou, i zahtevaju smenu ovog tandema.