POSLE tri meseca primena propisa o neradnoj nedelji u Crnoj Gori su počela prva otpuštanja.


Iz kompanije "Delta siti", koja upravlja istoimenim trgovačkim centrom u Podgorici, kažu da su njihovi zakupci za tri meseca, koliko se u Crnoj Gori primenjuje Zakon o unutrašnjoj trgovini, kojim su nedelja i državni praznici postali neradni dani, zabeležili pad prometa od 18 odsto i da su otpustili više od 80 radnika. Pad prometa se odnosi na prodaju odeće, obuće, aksesoara, i nije zabeležen u supermarketima. I dodaju da će se ovaj broj povećavati shodno procesu optimizacije radnih mesta, koji je u toku. A analize pokazuju da se odredbe Zakona o unutrašnjoj trgovini poštuju i da radnici u prehrambenim prodavnicama, ali i onima s robom za široku potrošnju nisu radili nedeljom, niti u vreme praznika, kao i da su se potrošači navikli da pazare drugim danima.


Ovo su efekti propisa o neradnoj nedelji, a hoće li se nešto promeniti, znaće se uskoro, jer je Unija poslodavaca još pre zvaničnog početka primene dostavila inicijativu da se u Ustavnom sudu preispita da li je taj akt usaglašen sa Ustavom.


- Ono što predlagači zakona nisu uzeli u obzir, to je specifičnost tržnih centara, koji više predstavljaju deo turističke ponude svake destinacije, u ovom slučaju grada Podgorice - objašnjavaju iz kompanije "Delta siti". - Tržni centar je građanima Podgorice i Crne Gore i turistima najatraktivniji i najdostupniji tokom vikenda, odnosno danima kada oni ne idu na posao.


S druge strane, u prehrambenim prodavnicama nemaju takve probleme. U velikim trgovačkim lancima su nam rekli da su se građani već privikli na kupovinu drugim radnim danima i da su gužve veće nego ranije baš subotom.


- Očigledno su nas naši potrošači podržali, da i nama u supermarketima, megamarketima, ali i manjim trgovinama nedelja bude neradni dan, pa su i svoju kupovinu uskladili sa tim. Sada kupuju uobičajeno od ponedeljka do petka, a subotom i malo više, jer znaju da u nedelju prodavnice ne rade - ispričali su nam u jednom od podgoričkih megamarketa.


Pročitajte još: Crnogorci dočekali da ne rade nedeljom


Nemaju problema ni sa otpuštanjem radne snage, jer kako kažu, šire prodajne mreže širom Crne Gore, pa im je, povremeno, problem da nađu neophodnu radnu snagu.


INICIJATIVA

NEDAVNO je iz Privredne komore, koja je i inicirala izradu Zakona o unutrašnjoj trgovini i učestvovala u njoj, preciznije iz Udruženja trgovine zatraženo da se zakon menja u delu da nedelja bude radna za prodavnice, makar od 12 do 18 sati tokom turističke sezone.NERADNA ZA SVE

TRAŽIĆEMO izmenu člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini kako bi se eliminisalo da nedeljom rade cvećare, skladišta, kiosci, gde radi veliki broj zaposlenih, a koji sada nemaju pravo da im nedelja bude slobodan dan. U međuvremenu nastao je i problem sa benzinskim pumpama, pa se zakonski mora definisati imaju li zaposleni u tom sektoru pravo na neradnu nedelju - poručili su iz Unije slobodnih sindikata.