Savez opština i grada istočne Hercegovine ocenio je sramotnim čin crnogorskih vlasti koje nisu dozvolile prelazak vernog hercegovačkog naroda preko granice, koji je pošao u Nikšić da se pokloni i celiva mošti Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog.

- To je najveći svetac pravoslavni, srpski i hercegovački i nema građanina Hercegovine koji se nije poklonio Svetom Vasiliju u manastiru Ostrog. Nikada i niko se nije usudio to da im zabrani. Do sada!", navodi se u saopštenju Saveza.

Iz Saveza su poručili vlastodršcima Crne Gore da "ko na crkvu udari, udario je na sve nas" i da "takvi potezi ne mogu ostati bez odgovora jer su nedopustivi".

- Ne damo našu crkvu i našu veru, naše svetinje i svetitelje, ma sa koje strane granice bili, a vi ih pokušavate privatizovati! Imovina Srpske pravoslavne crkve ne sme se otimati, a čin crnogorskih vlasti je skandalozan, ističe se u saopštenju.

Iz Saveza napominju da se na ovaj način trajno stavlja mrlja na čast i obraz "našeg bratskog i nikad odeljenog crnogorskog naroda".

- Neka Vam je u pomoći Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški. Pozivamo Vas da se urazumite i shvatite da razdvajate jedan narod, rušite jednu crkvu koja nam služi na ponos vekovima, poručuju iz Saveza opština i grada istočne Hercegovine.