Pred predsedničke izbore u Hrvatskoj uvrede ne prestaju: Ustaški pozdrav im ne smeta, ali Srbi da se poklone braniteljima

J. Kerbler

15. 12. 2019. u 07:40

Пред председничкe изборe у Хрватској увреде не престају: Усташки поздрав им не смета, али Срби да се поклоне бранитељима

AP Photo/Darko Bandic

Svi kandidati udarali po "srpskom pitanju", bilo da su se bavili predsednikom Srbije, odštetom koju treba isplatiti ako želimo u EU, ili "izmišljenim antifašizmom"
ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKA

KADA naredne nedelje građani Hrvatske u prvom krugu izbora odluče ko će 5. januara postati novi hrvatski predsednik, Srbi u Hrvatskoj niti će imati svog favorita, niti direktnog kandidata. Ali, ovi neobični i krajnje neizvesni izbori bili su u znaku Srba i Srbije, jer ono malo što se osim uvreda i verbalnog nadmetanja kandidata dogodilo bilo je okrenuto "srpskom pitanju".

- Ako ne plati ratnu odštetu hrvatskim logorašima, Srbija neće u EU - poručio je pevač Miroslav Škoro, koji je u kampanji najavio, pa povukao, i predlog da se razmisli o mogućoj zabrani SDSS-a u Hrvatskoj. Ipak, ako se dočepa Pantovčaka, Škoro bi se sastao sa Aleksandrom Vučićem, "samo ako sastanak bude dobro pripremljen".

Kolinda Grabar Kitarović je uoči kampanje obnovila svoj stalni sukob sa Miloradom Pupovcem, u kojem niko nikoga nije štedeo, da bi na kraju pozvala hrvatske Srbe da se poklone braniteljima.

PROČITAJTE JOŠ - Supruga mu ima srpsko poreklo, a on bi da prekopa Jasenovac: Ko je Miroslav Škoro i kako je zapalio hrvatsku desnicu Na skupu u Dubrovniku nije joj smetala HOS-ova zastava sa zlokobnim ustaškim pozdravom "Za dom spremni", a ovog puta je izostala konstatacija iz kampanje od pre četiri godine kada je rekla da su Srbi koji žive u Hrvatskoj za nju Hrvati.

Pupovčeve nedavne izjave o stanju u Hrvatskoj nazvala je bezobraznim i neodgovornim, ali nije reagovala kada su ovih dana na plakatima Srpskog narodnog veća iscrtana vešala sa Pupovcem u glavnoj ulozi.

Ni Zoran Milanović nije bez spominjanja Srbije i Srba, doduše nešto diskretnije od izjava koje je davao kao premijer, poput one o Srbima kao "šaci jada". Ovaog se puta dotakao Vučića i poručio mu da se "neće šetati po Hrvatskoj", što je na neki način bila i uvertira kampanje protiv predsednika Srbije da ne dođe na skup narodnjaka u Zagreb.
- Taj režim u Beogradu je režim sa kojim ću raditi koliko budem morao da radim - rekao je u kampanji Milanović, želeći da pridobije tvrdu desnicu za poneki glas.

Miroslav Škoro


Sada, pred sam kraj kampanje koju vodi pod geslom "normalna Hrvatska", Zoran Milanović poslao je direktnu poruku Kolindi da neće kao predsednik imati "ljubavne seanse sa kriminalcima", a HDZ okarakterisao kao politički kartel koji ima materijalne interese:

- Svako ko ne glasa za njih je izdajnik, nije domoljub ili je Srbin.

PROČITAJTE JOŠ - Kolinda je “poludela plavuša”, “crvenkapica bez sluha” koja se "bedno ponaša" i ponižava državu: Pevačica žestoko isprozivala hrvatsku predsednicu (FOTO)

Nežnija prema Srbima bila je samo Katarina Peović, kandidatkinja krajnje levice, koja je nedavno izjavila da Srbi danas u Hrvatskoj igraju ulogu Jevreja. Zalažući se za demokratski socijalizam i izlazak Hrvatske iz NATO-a, ponovila je tezu da Srbi u Hrvatskoj moraju da budu po svemu ravnopravni građani, a u jednoj debati koju je imala sa Antom Đapićem, kandidatom krajnje desnice, moglo je da se čuje da su ustaše bili borci za NDH, a da je antifašizam izmišljen.

- Svaki put kada nacionalisti vide sablasti velikosrpske agresije, budite sigurni da iza toga stoji neki materijalni interes - odgovorila je Peovićeva. - Kada govorimo o Srbima u Hrvatskoj, oni za desnicu igraju ulogu homogenizacije hrvatskog naroda po potpuno pogrešnom principu.

Zoran Milanović AP Photo Lana Slivar DominicOčito, da nije bilo Srba ne bi bilo ni kampanje. Sve drugo bilo je krajnje šuplje i dosadno, a jedina živost zavladala je kada je sjajni pi-ar tim Srpskog narodnog veća izvešao po Hrvatskoj džambo plakate na ćirilici, sa sloganima kampanje Kolinde Grabar Kitarović, Škore i Milanovića. Bilo je to finale projekta "Da se bolje razumemo", koji je neslavno započeo u Vukovaru kada je gradonačelnik Ivan Penava ljutit iscepao statut grada napisan na ćirilici. Očito, Hrvati i Srbi u Hrvatskoj se i dalje ne razumeju, a ćirilica je crvena krpa koja izaziva žestoke reakcije "domoljuba", koji čine sve da se vreme vrati u devedesete.

PUŠKA U RUCI
BIVŠI predsednik Josipović tvrdi da je Kolinda sramota za državu i da šalje poruke kojima se vezuje za osuđene ratne zločince. A ona na skupu u Karlovcu naglašava da zna da drži pušku u rukama i da je spremna život da stavi na kocku "za Hrvatsku".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije