JA sada mogu da kažem gotovo je, prekidamo sve, ali nisam takav političar, to nije politika koju vodim, izjavio je juče po podne premijer Severne Makedonije Zoran Zaev u prvoj reakciji na stav Bugarske akademije nauke i umetnosti koja je navela da makedonski jezik ne postoji, te da je reč o pismeno-regionalnoj normi bugarskog jezika, a da je makedonska pozicija po tom pitanju lažna.

Zaev je dodao i da očekuje da Bugarska prevaziđe to pitanje i prizna postojanje makedonskog jezika.

Bugarski akademici su svojim stavom zapravo prokomentarisali prethodno usvajanje Povelje o makedonskom jeziku Makedonske akademije nauka i umetnosti. Naime, Sobranje Makedonske akademije nauka i umetnosti 3. decembra ove godine usvojilo je "Povelju o makedonskom jeziku", u kojoj stoje, kako je navedeno, naučno priznate činjenice o makedonskom jeziku.

Bugarska akademija smatra da Povelju koju je usvojila MANU sadrži netačne i neprihvatljive pozicije koje štete odnosima između dve susedne zemlje.

Pročitajte još - Zaev: U sporazumu Makedonija-Bugarska nema dileme da je reč o dva naroda

- U sporazumu o prijateljstvu koji je Severna Makedonija potpisala sa Bugarskom ispisana su oba naroda zbog identitetskog pitanja, ali su potpisani na makedonskom i bugarskom jeziku u skladu sa ustavima obe zemlje - kazao je Zoran Zaev. - To jasno pokazuje da Bugarska nije načisto sa priznavanjem makedonskog jezika.

Makedonski premijer napominje da on kao političar ne može da prekine sve odnose s Bugarskom i poručuje da očekuje da se pitanje jezika reši.

- Ako su Evropljani, ako se zalažemo za evropsku demokratiju, vrednosti prava, to pitanje treba što pre da rešimo - objašnjava Zaev. - Ali, mi smo Makedonci koji govore makedonski jezik. Svakako mi smo i multietnička zemlja.

Akademija nauka Bugarske ističe da se "tvrdnjom da postoji makedonski jezik, narušavaju odnosi između dve zemlje. Dokument Makedonske akademije nauka i umetnosti izazvao je ozbiljne naučne primedbe", navodi se u saopštenju bugarske akademije.

Inače, Bugarska i Severna Makedonija 1. avgusta 2017. godine potpisale su Sporazum o prijateljstvu koji predviđa i rešavanje pitanja zajedničke istorije.

Rad makedonsko-bugarske komisije o istorijskim pitanjima bavi se udžbenicima istorije u osnovnim i srednjim školama u te dve zemlje, kao i obeležavanjem zajedničkih ličnosti kroz istoriju.

AKADEMIJA KAO VLADA

STAV bugarskih akademika je na istoj liniji sa deklaracijom koju je 9. oktobra usvojila bugarska vlada, a nakon toga i bugarski parlament, u kojoj se naglašava da "u dokumentima Evropske unije ne sme da se pominje makedonski jazik".