Ultimatum pred DPS: Traže povlačenje predloga zakona o slobodi veroispovesti iz procedure

V. K.

12. 12. 2019. u 05:47

Ултиматум пред ДПС: Траже повлачење предлога закона о слободи вероисповести из процедуре

Odboru za reformu rok ističe 18. decembra,Foto Skupština CG

Pošto su Demokrate napustile sednicu, Odbor za izborne reforme izgubio smisao

IZBORNE reforme ostale su mrtvo slovo na papiru. Rok do kada je omeđen rad Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva ističe 18. decembra ali s obzirom na to da su poslanici Demokratske Crne Gore rešili da napuste poslednju sednicu dok se iz skupštinske procedure ne povuče predlog zakona o slobodi veroispovesti (što neće biti učinjeno), kraj ovoj priči je došao pre kraja.

- Nećemo učestvovati u radu odbora sve dok se ne povuče sporni zakon. Pozivamo pripadnike svih vera i nacija u Crnoj Gori na zajedništvo, slogu i mir - kaže Momo Koprivica iz Demokratske Crne Gore, koji je sa partijskim kolegom Danilom Šaranovićem, član Odbora. - Koordinatori radnih odbora iz redova opozicije završili su posao u utvrđenom roku i definisanom obimu, i na taj način pokazali snažnu zainteresovanost, kao i rešenost da u Crnoj Gori dođe do sveobuhvatne reforme izbornog zakonodavstva. Do sada smo dostavili dvesta institucionalnih i zakonskih rešenja i 16 zakonskih projekata, što je dokaz da je opozicija snažno zainteresovana za reformu izbornog zakonodavstva, kako bi građani napokon dobili poštene i fer izbore.

U reagovanju predstavnika Demokratske partije socijalista izražava se čuđenje.

- Voleo bih da mi je neko iz Demokrata objasnio kakve veze ima predlog zakona o slobodi veroispovesti sa izbornim zakonodavstvom i procesom. Da li u Odboru razgovaramo jezikom ultimatuma, politike ili jezikom funkcionalnosti izbornog procesa - ocenio je Andrija Nikolić (DPS).

Iz NVO sektora nisu optimisti da će Odbor završiti posao do zacrtanog roka, ocenjujući da je neophodna intervencija Evropske komisije. Strahuju da bi se loša atmosfera koja vlada u odboru između vlasti i opozicije mogla preneti i na samu izbornu kampanju naredne godine.

PROČITAJTE JOŠ:
Novi program DPS: Milova partijska crkva

U međuvremenu se oglasio i pridruženi član odbora, profesor dr Đorđije Blažić, koji kaže da pitanje zakona o slobodi veroispovesti i odnosa države i verskih zajednica, iako važno, ne bi trebalo da utiče na reformu izbornog i drugog zakonodavstva. Koordinator radnog odbora Genci Nimanbegu žali što je rad odbora na kraju dobio ovakvu dimenziju.

- Vidi se da je gotovo nemoguće završiti posao do 18. decembra. Poraz je ako u Crnoj Gori nemamo politički dijalog - kazao je Nimanbegu, potpredsednik crnogorskog parlamenta.

U radu odbora ne učestvuju Demokratski front, Socijalistička narodna partija i Ujedinjena Crna Gora.


TEHNIČKA VLADA

IZAŠLI smo iz radne grupe i imamo jasne političke zahteve, a to su, pre svega, predlozi za izmenu ustava i formiranje tehničke vlade koja će sprovesti sledeće izbore. Već smo dobili izjašnjenja i od nekih delova vlasti i od opozicije, da nisu raspoloženi da prihvate naše predloge. Podsećam da je deo opozicije, na sastanku u SDP-u kom su prisustvovali Demokrate, URA i Demos, dogovorio da dijalog sa režimom o tehničkoj vladi otpočne najkasnije 20. oktobra. Kako je taj datum prošao, računamo da je taj deo opozicije i zvanično odustao od tehničke vlade. U zavisnosti od izjašnjenja ostalih aktera, zavisiće i naši dalji potezi - kaže Marko Kovačević (DF).


MARKOVIĆ: TAKAV ZAKON NAM TREBA!

PREDSEDNIK Vlade Duško Marković kazao je da Zakon o slobodi vere treba Crnoj Gori, kao što ga ima svaka demokratska i slobodna zemlja ne samo širom regiona nego širom Evrope.

- Ako ovaj zakon imaju Srbija, Hrvatska, BiH, zašto ga ne bi imala i Crna Gora? Na snazi je stari zakon iz 1977. godine i danas ima sasvim drugačiji kontekst. Mi ga donosimo u najboljem interesu i u skladu sa evropskim standardima. Ovaj zakon nije usmeren ni protiv jedne verske zajednice i crkve, nego nasuprot - u interesu slobode veroispovesti - kazao je Marković, i dodao da je Vlada imala dijalog sa svim verskim zajednicama, a da "samo jedna ne želi da prihvati ovaj pristup iz nekih iracionalnih razloga".V. K.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije