OVO će biti još jedna izgubljena bitka Bakira Izetbegovića. Nisu prošli njegovi pokušaji da ukine 9. januar, da na silu sprovede popis koji nije dao prave rezultate, niti proces protiv Srbije za genocid. I sada će razumni deo BiH pobediti i neće se desiti ništa što je štetno interesima Srbije i Republike Srpske.

Tu jasnu poruku preneo je u sredu Mladen Ivanić, srpski član Predsedništva BiH, nakon sastanka u Banjaluci sa ministrima i poslanicima Parlamenta BiH iz Saveza za promene. Taj susret organizovan je povodom Izetbegovićeve izjave da BiH treba da prizna nezavisnost Kosova i da je spreman da ratom spreči nezavisnost Republike Srpske.

Ivanić je ponovio da priznavanja Kosova neće biti, dok je SzP u institucijama BiH:

- Imamo sve instrumente da to zaustavimo.

Srpski član Predsedništva BiH je rekao i da je prošlo vreme ratnih sukoba i da i ratna galama apsolutno zaslužuje svaku osudu, ukazujući da je "interes RS mir i stabilnost".

Poziv predsednika RS Milorada Dodika da napuste zajedničke institucije nakon poslednjih izjava Bakira Izetbegovića, Ivanić, kaže, neće ni da komentariše:

- Naš odgovor treba da bude obavljanje svog posla odgovorno, smireno i čuvajući interese RS i normalnog dela BiH. Ne pada mi napamet da se povlačim iz institucija zbog izjava jednog čoveka. To ću da uradim samo ako neko van Ustava donese odluku koja je suprotna interesima RS. Ukoliko bi se Srbi povukli iz zajedničkih institucija dali bi prevelik značaj Izetbegoviću.

SUSRET U BEOGRADU KAO TEST
PREDSEDNIŠTVO BiH je prihvatilo poziv da ide u posetu Beogradu 6. i 7. decembra. Od te posete će zavisiti krajnji rezultat. Ako se ospori bilo kakav razgovor o granici, sasvim je jasno otkud priča o priznavanju Kosova. Ukoliko bude spremnosti da se postigne dogovor o granici BiH i Srbije, sve loše poslednjih dana će se anulirati. Mislim da nema hrabrosti među bošnjačkim političarima da uđu u razgovore sa Srbijom oko granice i da onda skreću pažnju na nešto drugo - izjavio je Ivanić.

Ivanić je, ipak, najavio da će razgovarati sa Dodikom ukoliko dođe do produbljivanja krize na državnom nivou.

I Mirko Šarović, ministar iz SzP u Savetu ministara BiH, kaže da nema izlaska iz institucija BiH, jer je bolji odgovor na ratno huškačke i neodgovorne izjave Izetbegovića, ostanak u institucijama i poruka da od priznavanja Kosova nema ništa:

Iz SzP su saopštili da je poziv Dodika i stranaka oko SNSD da se napuste institucije "kukavički čin", navodeći da ne bi postojao nijedan Srbin koji bi mogao da blokira donošenje štetnih odluka po RS, ako bi Mladen Ivanić napustio Predsedništvo BiH.

Predsednik Srpske Milorad Dodik izjavio je da je odluka o nepriznavanju lažne države Kosovo davno doneta u RS i izrazio zadovoljstvo što član Predsedništva BiH iz Srpske Mladen Ivanić taj stav prati i poštuje.

Dodik je podsetio da je najveći pritisak za priznavanje lažne države Kosovo na BiH bio upravo kad je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost i da je tim ogromnim pritiscima uspešno odoleo tadašnji srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović.

- Dobro je kad je Ivanić, kad već nije niko iz SzP, osudio pretnje ratom koje smo čuli pre neki dan, samo nije dobro da se ponašamo kao da je to rekao slučajni prolaznik na ulici. Bakir Izetbegović je član Predsedništva i sa te pozicije je pre neki dan okrenuo oružje put Srpske.

Bakir Izetbegović

NEMA BiH BEZ SRBA

KOMENTARIŠUĆI odbijanje predstavnika SzP da napuste zajedničke institucije BiH i da dođu na konsultacije u Banjaluku, Dodik je rekao da je priča o tome da se mora ostati u institucijama BiH da ne bi tamo neko nešto usvojio bez Srba danas pala u vodu i da su svi građani Republike Srpske mogli da vide da ih SzP obmanjuje.

- Poslanici Predstavničkog doma parlamenta BiH iz reda srpskog naroda danas nisu došli na sednicu i šta se desilo? Da li je tamo nešto usvojeno bez Srba? Nije. Vladajuća koalicija u Republici Srpskoj nije ništa drugo ni tražila, nego da svi zajedno odgovorimo na agresiju iz Sarajeva i da im poručimo da nema BiH bez Srba - istakao je Dodik.