Nevreme krivo za nesreću

S. Đ.

sreda, 18. 09. 2019. u 18:41

Невреме криво за несрећу

Monah Goran Kimpanov prevozi vernike do manastira Foto Fejsbuk

Porodice ne terete sveštenika za tragediju u jezeru na Skadru; Usled prevrtanja čamca stradali Kumburovići i Vujošević

EMOTIVNE scene obeležile su suđenje u podgoričkom Višem sudu na suđenju svešteniku Goranu Kipmanovu, koji je prema tvrdnjama tužilaštva odgovoran za nesreću na Skadarskom jezeru, kada su se usled prevrtanja čamca kojim je upravljao, utopili bračni par Ratko i Jana Kumburović, njihova kćerka Nina i Darko Vujošević.

Predstavnici oštećenih porodica Kumburović i Vujošević nisu se pridružili krivičnom gonjenju protiv optuženog. Tvrde da Kimpanov nije kriv, da su vremenske neprilike učinile svoje, te da monah nije želeo da prevozi nikoga već su oštećeni žurili i na sopstveno insistiranje ušli u čamac.

- Sina, snahu, unuku, sve sam izgubio. Ali ovaj čovek nije kriv. Meni su rekli da su ga pritiskali, da su govorili da žure na posao, da imaju obaveza, a da je on upozoravao na nevreme. Ne tražim nikakvu nadoknadu i ne želim da ga sud kazni ni kućnim zatvorom - rekao je Žarko Kumburović.

Ni advokat Damir Lekić, punomoćnik oštećenik porodica, nije se pridružio krivičnom gonjenju protiv Kimpanova.


PROČITAJTE JOŠ - Kotlarnica radi nezakonito


Kimpanov se tereti da je počinio "teško delo protiv opšte sigurnosti", odnosno za tragediju na ušću reke Morače u Skadarsko jezero, kada su stradale četiri osobe nakon prevrtanja čamca 3. februara 2019.

Sudija Predrag Tabaš je nakon ročišta, kazao da će sud odluku doneti i saopštiti 20. septembra.


PRIZNAO KRIVICU

VIŠI državni tužilac Danka Ivanović Đerić i okrivljeni Kimpanov zaključili su sporazum o priznanju krivice. Prema tom sporazumu, okrivljeni je prihvatio da bude osuđen na šest meseci zatvora, a kaznu će izdržavati u kućnim uslovima, i da plati paušal tužilaštvu i sudu po 100 evra i 484,50 evra za troškove veštačenja.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije