Kasu Crne Gore pune kazne, akcize i porezi

B. R.

05. 08. 2019. u 10:15

Касу Црне Горе пуне казне, акцизе и порези

Prodavci duvana rade uprkos inspekciji - Foto P. Milošević

Ministarstvo finansija preduzelo niz akcija s ciljem suzbijanja sive ekonomije na tržištu. Obavljeno 30.000 kontrola, utvrđeno 11.000 nepravilnosti

DRŽAVA je preduzela niz akcija kako bi sprečila nelegalnu trgovinu. Zaplenila je veće količine proizvoda i sprečila nelegalno poslovanje u brojnim delatnostima, navode u Ministarstvu finansija i dodaju, da su inspekcije imale pune ruke posla i obavile čak 30.000 kontrola, prilikom kojih je utvrđeno 11.000 nepravilnosti. Od poreza, akciza i kazni u državnu kasu se slilo više stotina miliona.

- Izrekli su kazni u vrednosti od 2,2 miliona evra i izdali više od 5.500 prekršajnih naloga. Od januara do kraja juna po osnovu kontrola zbog utaje ili netačno obračunatih poreza su dostigle 48 miliona evra, najviše od PDV-a 33 miliona, zatim poreza na dobit gotovo tri i od poreza na dohodak više od 8,5 miliona evra. Povećana je i naplata carinskih dažbina za 1,5 miliona evra - saopštio je Nemanja Katnić iz Ministarstva finansija.

Inspektori su naročito kontrolisali turističku i ugostiteljsku delatnost.

- Dodatne efekte u merama suzbijanja neformalne ekonomije očekujemo od usvajanja novog Zakona o radu - poručio je Katnić.

Intenzivno se radilo, kaže državni sekretar u Ministarstvu finansija na sprečavanju nelegalne prodaje duvanskih proizvoda.

Međutim, uprkos kontroli, i dalje u okolini pijaca prodaju se rezani duvan i cigarete. Prodavci potvrđuju, ima kontrole i oduzimanja robe.

Pročitajte još: U Crnoj Gori strahuju od javnog duga

- I pored toga moramo se ovim baviti. Od nečeg porodica mora da se prehrani. Pokušamo da pobegnemo kad vidimo inspektore. Ponekad uspemo da izmaknemo kontroli, a nekada ne, pa ostanemo i bez cigareta i duvana, a stigne i prekršajna prijava - komentarišu trgovci.

I dalje na crnom tržištu kilogram rezanog duvana može se naći od minimalno deset, pa do 25 evra. Cena zavisi od kvaliteta, porekla, pa se onaj duvan iz Albanije može kupiti za 10 do 14 evra za kilogram, dok je "hercegovački" i 25 i 30 evra kilogram.

PRIHODI OD AKCIZA

MERE sprovedene u minulom periodu pomogle su da se povećaju izvorni prihodi od naplate akciza na duvanske proizvode - naveo je Katnić. - Prihodi po tom osnovu dostigli su 2,1 milion evra ili 10,2 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Kada se podvuče crta od početka godine do jula prihodi budžeta su gotovo 998 miliona evra ili 73,5 miliona viši nego u uporednom periodu lane. Samo tokom jula naplaćeno je 173 miliona ili 13 miliona više nego u istom mesecu 2018.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Ljubica

05.08.2019. 17:56

A ko treba da kontrolise markete VOLI i IDEA koji rade na primorju i koji otvoreno pljackaju ionako malobrojne goste ove 2019. A uz goste najvise stradaju mjestani jer placaju i sunce koje ih przi!