PRIJAVE PROTIV MINISTARA: Gradili put na štetu prirode

I. D. S.

25. 06. 2019. u 20:53

ПРИЈАВЕ ПРОТИВ МИНИСТАРА: Градили пут на штету природе

Gradilište auto-puta na Tari Foto MANSc

Krivična prijava protiv ministra održivog razvoja Pavla Radulovića i saobraćaja Osmana Nurkovića, zbog, kako tvrde, devastacije životne sredine izgradnjom auto-puta

MREŽA za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) u utorak je Specijalnom državnom tužilaštvu podnela krivičnu prijavu protiv ministra održivog razvoja Pavla Radulovića i saobraćaja Osmana Nurkovića, zbog, kako tvrde, devastacije životne sredine izgradnjom auto-puta.

Osim dvojice ministara, iz te NVO navode da se krivičnom prijavom terete i direktor Agencije za zaštitu prirode i životne sredine Nikola Medenica, direktora Uprave za inspekcijske poslove Alija Košuta, kao i odgovorna lica u kineskoj kompaniji CRBC.

Iz MANS-a su objasnili da je krivična prijava podneta zbog najnovijeg slučaja devastacije životne sredine izgradnjom auto-puta, odnosno treće nelegalne deponije građevinskog otpada, na obali Tarine pritoke Drcke, u blizini Mateševa, a navode i da su Radulović, Nurković, Medenica i Košuta zloupotrebom službenog položaja i nevršenjem službenih ovlašćenja direktno doprineli tome da kineska kompanija izvrši više krivičnih dela u zagađenju i oštećenju životne sredine.

Pročitajte još - KAŠNjENjE MIMO PLANA: Rok za auto-put možda bude probijen

- CRBC je omogućeno da, bez ikakve kontrole i sankcije, građevinski otpad deponuje direktno na poljoprivredno zemljište, čime je prekršen Elaborat procene uticaja izgradnje auto-puta na životnu sredinu - navodi se u krivičnoj prijavi.

BEZ REAKCIJE

IZ MANS podsećaju da je više NVO još prošle godine podnelo krivičnu prijavu protiv odgovornih za devastaciju Tare. Ali da crnogorsko tužilaštvo nije našlo za shodno da po toj prijavi postupi, niti da pruži bilo kakvu povratnu informaciju u vezi sa devastacijom koja, kako tvrde i dalje traje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije