VLADA Crne Gore i njena Uprava za javne radove, kroz opredeljivanje minimalnih sredstava u odnosu na druge opštine za ovu godinu, svete se Beranama i građanima ove opštine za tri izborna poraza koja je DPS doživela u ovom jedinom opozicionom gradu na severu države. Ovo, za "Novosti", zaključuje potpredsednik Opštine Berane Marko Lalević, na osnovu iznosa od svega 500.000 evra izdvojenih za razne projekte, za razliku od susednih opština koje su dobile višemilionske sume.

- Konstantno smišljaju nove načine kako da otežaju i zagorčaju život građanima Berana. Poznati su slučajevi grešaka u izgradnji nove sportske hale, neshvatljivo loš način asfaltiranja gradskih ulica, po običaju u zimskim mesecima. A odugovlačenje i katastrofalan izbor podizvođača radova na projektu izrade postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, i rekonstrukcija ruiniranih gradskih ulica nastalih nestručnim i nemarnim radom španske firme "Akvalija", koštaće opštinu više stotina hiljada evra - kaže Lalević, koji kroz uporedne podatke o izdvajanjima kroz Upravu za javne radove za tekuću godinu dokumentuje svoje tvrdnje.

PROČITAJTE JOŠ - BERANE: Gradili zgradu bez dozvole

On navodi da iznos ukupnih sredstava koji će se realizovati preko Uprave javnih radova za opštinu Berane iznosi svega 500.000 evra. I to za izradu projekta pešačkog mosta do naselja Harema - 55.000 evra, izgradnju gradske saobraćajnice u vrednosti 150.000 evra, izradu projekta za novi vrtić sa još tri opštine ukupne vrednosti 20.000 evra, izgradnju reciklažnog dvorišta sa još četiri opštine, ukupnog iznosa 585.000 evra, za nastavak izgradnje stočne pijace 25.000 i za izgradnju sportskog terena oko 10.000 evra.

- U isto vreme opština Bijelo Polje će iz kapitalnog budžeta preko Uprave javnih radova, od ukupno 63,5 miliona dobiti više od 15 miliona. Za Ski-centar "Smiljača" - 8,4 miliona evra, valorizaciju Đalovića pećine - 4,11 miliona evra i 3,45 miliona za druge sitnije projekte. Opština Mojkovac će dobiti više od 3,2 miliona, za Ski-centar "Žarski" 2,4 miliona i pasarelu za šetalište 550.000 evra. Opština Rožaje dobiće oko dva miliona, Plav oko 1,5 milona, od čega za rekonstrukciju trga čak 500.000 evra. Ovo su samo neki od najkrupnijih projekata u susednim opštinama u kojima je na vlasti DPS sa koalicionim partnerima SD i BS - kaže Lalević, koji tvrdi da su državne vlasti odlučile da građane Berana treba kazniti i da ovaj grad ne zaslužuje ni dom za stare, škole, bazen, gradske ulice, centar za kulturu.


REDLOŽILI 15 PROJEKATA

PREMA Lalevićevim rečima, opštine su, kao i svake godine, predložile 15 kapitalnih projekata koji su deo Strateškog plana razvoja opštine Berane.

- Zbog toga su i izgubili u Beranama i uvek će gubiti, a najviše zato što Berane ne doživljavaju kao deo Crne Gore. Ili možda treba da se pokriju ona dva-tri miliona koja su za izbore uzalud potrošili u Beranama - smatra potpredsednik Opštine Berane.


Marko Lalević, Foto Privatna arhiva