Mitropolit Amfilohije predao primedbe Venecijanskoj komisiji

Tanjug

subota, 25. 05. 2019. u 13:02

Митрополит Амфилохије предао примедбе Венецијанској комисији

Foto Arhiva VN

Predstavnici MCP su ukazali članovima Venecijanske komisije na neusaglašenost Predloga zakona sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, smernicama OEBS-a, Ustavom i pravnim poretkom Crne Gore

Predstavnici Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) Srpske pravoslavne crkve (SPC) sastali su se juče s delegacijom Venecijanske komisije koja boravi u Podgorici radi pripreme mišljenja na Predlog zakona o slobodi veroispovijesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, prenosi RTCG pisanje lista "Dan".


Navodi se da su predstavnici MCP, kako je saopšteno "Danu" nakon sastanka, ukazali članovima Venecijanske komisije na neusaglašenost Predloga zakona sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, smernicama OEBS-a, Ustavom i pravnim poretkom Crne Gore.


Delegaciju Mitropolije činili su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji je koordinator Pravnog saveta MCP, protojerej-stavrofor Velibor Comić i Vladimir Leposavić.


PROČITAJTE JOŠ - Crnogorski režim otima manastire SPC


Navodi se da su delegaciji Venecijanske komisije predate primedbe na predlog Zakona, na engleskom jeziku, na 20 strana.


Predstavnici Mitropolije dostavili su i dokumentaciju o pravnom subjektivitetu i imovinskim pravima Crkve.


PROČITAJTE JOŠ - DROBNjACI NE DAJU SVETINjU: Raskolnik Dedeić bi da im otme crkvu


Navodi se da je u okviru pripreme Nacrta mišljenja, delegacija Venecijanske komisije doputovala u Podgoricu gde se juče i prekjuče sastajala s predstavnicima vlasti, verskih zajednica i crkava i organizacijama civilnog društva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije