Prodaju bolnicu u bescenje

V. K.

15. 05. 2019. u 10:55

Продају болницу у бесцење

Vrednu imovinu daju ispod cene

Nebojša Medojević pisao premijeru Markoviću povodom privatizacije Instituta "Simo Milošević". Ponuđač je za 58,48 odsto akcija ponudio cenu od deset miliona evra

LIDER Pokreta za promene Nebojša Medojević pismom je pozvao premijera Duška Markovića da kao predsednik Saveta za privatizaciju i kapitalne projekte prekine pregovore o zaključenju ugovora o kupoprodaji 58,48 odsto akcija Instituta "Simo Milošević" u Igalu, koji su počeli sa konzorcijumom koji čine češka kompanija "Philibert" i crnogorska kompanija "Villa Oliva".

- Pregovore treba obustaviti zbog moguće nenadoknadive štete po interese države Crne Gore, koja može nastupiti ukoliko bi se sklopio ugovor o kupoprodaji kontrolnog paketa akcija Instituta "Simo Milošević" po ceni koja je višestruko niža od likvidacione vrednosti kompanije - naveo je Medojević. - Ponuđač je za 58,48 odsto akcija Instituta ponudio cenu od deset miliona evra, što je višestruko niža cena od one koju bi država kao prodavac akcija dobila, čak i u slučaju likvidacije Instituta, prodajom imovine, nakon otplate prispelih dugova.

Pročitajte još - NORVEŽANI GOSTI JOŠ ČETIRI GODINE: U Institutu Igalo sezona do kraja oktobra

On ističe da prema dostupnim finansijskim izveštajima, kapital Instituta za 2017. godinu iznosi 60,5 miliona evra.

- Kako ponuđač za 56,48 akcija nudi 10 miliona evra, to znači da vrednuje ukupni kapital Instituta na 17,7 miliona evra, što je, verovali ili ne, skoro tri i po puta manje nego što kapital vredi po knjigama! Ako Institut vredi 17,7 miliona, to znači da jedan kvadrat poslovnog i stambenog prostora na peni od mora (bez zemljišta) ponuđač vrednuje na tričavih 205 evra. Pa ni barake na Koniku ne bi prodavali za te pare a ne ovakve lokacije koje donose prihod i profit - rekao je Medojević, podsećajući da je revizor koji je radio reviziju za 2017. naveo da imovina Instituta nije procenjivana od 1995.

BOGATSTVO

PREMA revizorskom izveštaju, Institut "Simo Milošević" ima više od 1.600 kreveta u više objekata različitog standarda ukupne površine od 86.000 metara kvadratnih. Pored ovoliko kvadrata imaju još i oko 200.000 metara kvadratnih zemljišta, ističe Medojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Sigurica

15.05.2019. 11:05

Treba slušati Medojevića, on ima mnogo iskustva u privatizacijama. Bio je stečajni upravnik u bar dve velike firme. Jedna je Radoje Dakić iz Podgorice. Ako se seća neko to je bila ozbiljna i velika fabrika. Odavno već zaboravljena. Ko o čemu...