INSTITUT Igalo biće od 27. do 31. avgusta domaćin Međunarodne konferencije o fizici optičkih materijala i uređaja koju organizuje Institut za nuklearne nauke "Vinča" iz Beograda (naučna jedinica Univerziteta u Beogradu), uz podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore, kao i Turističke organizacije Herceg Novi. Učesnici konferencije, njih 120, su renomirani profesori i naučnici iz celog sveta.

I ovaj skup potvrđuje da sezona u Institutu "Dr Simo Milošević" traje, a tako će prema najavama biti sve do kraja oktobra, kaže Nikola Mračević, direktor marketinga Instituta. Od početka septembra počinju dolasci većih grupa Norvežana i Holanđana.

- Naši korisnici preferiraju jesen kada su niže temperature vazduha. Više smo nego zadovoljni sa dosadašnjim periodom s obzirom na to da je 6.000 noćenja više realizovano u odnosu na prošlu godinu. Trenutno je u Institutu 1.200 gostiju, 550 u prvoj fazi, a 650 u objektu druge faze. Tokom leta smo, pored gostiju koji koriste terapije i terapijske procedure, imali i dosta sportskih ekipa. Takođe je veliki broj agencija iz Grčke, Mađarske, Slovenije, koje su goste smeštale u Institut u okviru kružnih putovanja - rekao je Mračević.

PROČITAJTE JOŠ: Brnabić o “Vinči”: Jaka nauka u interesu napretka

On dodaje da će naredne četiri godine u Institut dolaziti po sedam grupa godišnje u kojima je po 140 pacijenata. Njihov boravak je planiran po 28 dana. Počinjaće sredinom aprila, a trajaće do 1. novembra, što znači sigurnih skoro 1.000 gostiju.

Objekat druge faze Instituta biće otvoren do 31. oktobra, a prva faza radiće do Nove godine.

DRŽAVNI PROGRAM

Norveški državni program koji se u Institutu "Dr Simo Milošević" realizuje pune 42 godine, a u sklopu njega je u Igalu boravilo više od 50.000 gostiju, biće nastavljen, a ugovor za dolazak norveških pacijenata potpisan je za period 2019-2022.