Grčki parlament podržao je sprovođenje Prespanskog sporazuma, javlja Bi-Bi-Si.

Kako prenosi agencija ANA, 153 poslanika izjasnila su se "za" sporazum kojim se menja ime Makedonije.

Ovim je okončan 27-godišnji spor o imenu Makedonije, a Grčka, zauzvrat, neće sprečavati ulazak te države u NATO alijansu.

PROČITAJTE JOŠ - POČEO PROCES RATIFIKACIJE PRESPANSKOG SPORAZUMA: "Severna Makedonija" u grčkom parlamentu

EU: ATINA I SKOPLjE ISPISALI NOVU STRANICU BUDUĆNOSTI

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, visoka predstavnica za spoljnu politiku Federika Mogerini i evropski komesar Johanes Han u zajedničkom saopštenju pozdravili su ratifikaciju Prespanskog sporazuma u grčkom parlamentu.

„Od samog početka Evropska unija snažno je podržala istorijski sporazum koji su potpisali premijeri Cipras i Zaev pod vođstvom OUN. Potrebna je bila politička hrabrost, liderstvo i odgovornost svih strana kako bi se rešio jedan od najtežih sporova u regionu" navodi se u spoštenju i ocenjuje da su obe zemlje iskoristile" jedinstvenu priliku i pružile primer za pomirenje u celoj Evropi koji bi trebalo da podstakne evropsku perspektivu regiona.

PROČITAJTE JOŠ - BES ZBOG IMENA MAKEDONIJE: Grčke demonstrante na Akropolju čeka policija

Han, Mogerini i Junker istakli su da čekaju naredne proceduralne korake u sprovođenju sporazuma.

„Ali već sa sigurnošću možemo reči da su danas Atina i Skoplje, zajedno, ispisali novu stranicu u našoj zajedničkoj EU budućnosti“, zaključuje se u saopštenju Evropske unije.

I Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk čestitao je premijerima Grčke i Makedonije, Aleksisu Ciprasu i Zoranu Zaevu, na ratifikaciji Prespanskog sporazuma.

"Imali su mašte, preuzeli su rizik, bili su spremni da žrtvuju sopstvene interese za veće dobro. Zorane, Aleksise - sjajan posao. Nemoguća misija je uspešna", poručio je Tusk na svom zvaničnom Tviter nalogu.

ČESTITKE ZA PRESPANSKI SPORAZUM IZ PRIŠTINE I TIRANE


Premijer Albanije Edi Rama, kao i predsednik tzv. Kosova Hašim Tači i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli pozdravili su ratifikaciju Prespanskog sporazuma.


"Poštovanje i čestitke Aleksisu Ciprasu i Zoranu Zaevu za njihovo istorijsko dostignuće i okončanje dugog konflikta između Grčke i Severne Makedonije“, poručio je Rama na Tviteru.


Tači je dvojicu premijera pohvalio na pokazanoj "viziji i hrabrosti".


"Ovo su sjajne vesti za ceo region i snažan napor ka zatvaranju svih otvorenih pitanja između država Balkana", kaže on.


Pacoli je pohvalio premijera Grčke Aleksisa Ciprasa za njegovo vođstvo, kao i obe države na preduziamnju "hrabrih" odluka za bolju budućnost dveju zemalja.


"Ovo je bitan korak za čitav region", napisao je Pacoli na Tviteru.


STOLTENBERG POZDRAVIO RATIFIKACIJU PRESPANSKOG SPORAZUMA

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je ratifikaciju Prespanskog sporazuma u grčkom parlamentu.

"Pozdravljam današnju ratifikaciju u grčku parlamentu. To je bitan doprinos stabilnosti i prosperitetu celog regiona. Radujem se budućem pristupanju Republike Severne Makedonije NATO-u", poručio je Stoltenberg na Tviteru.