Makedonija: Ivanov odbija da potpiše Zakon o jezicima

Mladen Stančić

17. 01. 2018. u 19:17

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov nije potpisao ukaz o proglašenju Zakona o upotrebi jezika

Македонија: Иванов одбија да потпише Закон о језицима

Foto: Kabinet predsednika RM

Skoplje od stalnog dopisnika „Novosti“

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov u obraćanju u sredu uveče potvrdio da nije potpisao ukaz o proglašenju Zakona o jezicima kojim se albanski uvodi kao drugi službeni jezik u zemlji.

- Umesto u duhu dijaloga i suživota da gradimo multietničko društvo preko pravednih i opšto prihvaćenih zakona mi donosimo nepravedan i represivan zakon kojim se favorizuje samo albanski jezik. Zato, imajući u vidu moja sagledavanja o neusoglašenosti Zakona o upotrebi jezika sa Ustavom, ali i iznetim ukazivanjima eskpertske i šire javnosti o protivustavnosti ovog zakona, a na osnovu člana 75 Ustava RM doneo sam odluku da ne potpišem ukaz o proglašenju Zakona o upotrebi jazika, rekao je Ivanov.

Prema ocenama Ivanova, ovim zakonom, između ostaloga, uveo bi se vrlo skup paralelizam u svim organima državne vlasti što bi, kako je dodao, vodilo njihovoj potpunoj blokadi i nefunkcionalnosti. U uslovima blokade postoji opasnost, smatra šef države, da se otvori pitanje ustavnog redefinisanja i ugrožavanja unitarnosti, suvereniteta i terotorijalnog integriteta Makedonije.

Ivanov je u sredu potvrdio da je uputio pismo Sobranju kojim informiše da nije potpisao ukaz o proglašenju pomenutog Zakona. U prilogu akta, kako je naveo, dostavljeno je detaljno obrazloženje te odluke.

On je istovremeno pozvao poslanike makedonskog parlamenta da pažljivo razmotre njegove primedbe.

DVA SLUŽBENA JEZIKA?

Zakon o upotrebi jezika u Makedoniji izglasan je glasovima poslaničke većine u Sobrljnju, 11. januara ove godine. Zakon sadrži 25 članova. Između ostalog, predviđa da svi organi uprave državne vlasti u zemlji, centralne institucije, javna preduzeća, agencije, direkcije, ustanove i organizacije, komisije, pravna lica koja obavljaju javna ovlašćenja saglasno zakonu i druge institucije, pored makedonskog i njegovog pisma koriste i jezik kojim govori 20 odsto građana i njegovo pismo – albanski, „na način određen ovim zakonom“.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

ВЕЋ ВИЂЕНО

17.01.2018. 19:27

Све док му не дође онај од пре расписивања избора ...

Nikola Ivkovic

17.01.2018. 20:24

svaka cast..samo je pitanje koliko ce izdrzati pod pritiscima zapada i albanije...

jova

17.01.2018. 21:32

to sokole . ne prodaj veru za veceru .za malena je zemaljsko carstvo ,a nebesko uvek i doveka !!! Doslo je vreme da nas oni koji su bili zadnji budu prvi i najplemenitiji !!! Makedonsko sunce .

Иљирида

17.01.2018. 21:40

Последњи трзаји... Већ су ушли у машину, а тек кад уђу у НАТО! Оде пола БЈРМ Албацима, а пола Бугарима!

Светски "миротворци"

17.01.2018. 21:58

За џабе се батрга, Запад је одлучио да створи велику Албанију... После Косова и Метохије, на реду је Илирида, па Малесија. Грци ћуте, јер се надају да ће да им остане Чамерија, али ће је лицемерни Запад продати заједно са северним Кипром.

Marko

17.01.2018. 22:21

Ne potpisujte to Makedonci ni za zivu glavu, u suprotnom se pozdravite sa Makedonijom jer je ovo samo jedan u nizu zahteva Albanaca koji tek slede. Ako im date prst, trazice vam celu ruku.

Јаќимовски

17.01.2018. 23:57

Надам се да ќе издржи притисок и закану од Запад и неќе позволи распаѓање на Македонија давајќи им на Албанците.

Скопска Црна Гора

18.01.2018. 00:01

Бугарин Заев поклања запад Македоније Шиптарима, а исток резервише за Бугаре. Иванов безнадежно покушава да то спречи, али стиже му у инспекцију Столтенберг са лажним обећањима о опстанку комунистичке творевине ако приступи НАТО-у...

Гојко

18.01.2018. 09:21

@Kiza - Tako nije hteo da prihvati ni Zajeva za mandatara,pa kad su mu Amerikanci očitali lekciju,prihvatio je.To je bilo nedavno...

Vladimir

18.01.2018. 07:56

Makedonijo spremi se za nove izbore ili za teroriste.Ja bih vise voleo teroriste da uzmu sto je njihovo a ostatak ionako ide Bugarima.Da nestane ta komunisticka kvazi drzava.

Гојко

18.01.2018. 11:29

@Vladimir - Ko voli teroriste,na vrata mu doma došli.I ja ih volim,ali likvidirane,bilo gde na kugli zemaljskoj.

Trajce

18.01.2018. 12:04

Koliko Znam U Makedoniji treba da Bude samo Makedonski jezik Albanski u Albaniji I tako Engleski u Engleskoj Tako.

Nikolicka

18.01.2018. 12:07

Braco Makedonci negubite svoj Ponos negubite Svoju Dragu Drzavu Ovi Albanci su Ko Crvi kad udju u Jabuku.