CENTROM Podgorice zaorila se preksinoć pesma žena koje uprkos umoru i iscrpljenosti pevaju, i s vremena na vreme zaigraju kolo pred Skupštinom. Majke sa troje i više dece koje protestuju dve sedmice zbog smanjenja naknada, a od utorka štrajkuju glađu, provele su noć na pločniku ispred Skupštine i na improvizovanoj bini u parku preko puta. Iako umorne, povremeno se čuje pesma, da vreme brže prođe. Jednoj od njih u sredu je pozlilo, pa je morala da interveniše Hitna pomoć.

- Nije lako spavati na pločniku. Malo smo pevale, malo igrale. Predstavnici vlasti nisu smeli da dozvole da ovakve slike odu u svet. Ovo je obraz i dostojanstvo naših državnika - rekla je za "Novosti" predstavnica Koordinacionog odbora majki, Željka Savković. - Sramno je da se dozvoli da majke ovoliko dana protestuju i da se od njihovih naknada krpe rupe u budžetu.

Juče ujutro, zatičemo ih umotane u vreće za spavanje i ćebad.

- Ne možemo da verujemo da smo 14 dana ispred Skupštine i da se za to vreme predsednik države Filip Vujanović, koji je nekoliko metara udaljen od nas, nije oglasio. Pozvali smo sve pravnike da nam kažu svoje stavove o trenutnoj situaciji i da nam pomognu, a zatim poslanike i aktiviste nevladinih organizacija da nam se pridruže tokom noći - kaže Savkovićeva. - Nadamo se da će nam biti produžena odluka o protestu.

Majka iz Nikšića, Maja Jovović, kazala je da su majke izdržale noć, iako, primećuje da neke gube snagu.

- Nismo dozvolile ženama koje su šećeraši da štrajkuju. Neke nisu mogle da zapevaju - ističe Jovovićeva. - Ovo je najbrutalniji vid nasilja nad ženom.

Žene protestuju zbog stupanja na snagu Zakona o smanjenju doživotnih naknada na osnovu rođenja troje i više dece sa 25 godina staža, odnosno 15 godina prijavljivanja na Zavod za zapošljavanje Crne Gore. Njima su naknade smanjene sa 336 na 264 evra, odnosno sa 192 na 144 evra.

UMOR Vlast ne reaguje na danonićni protest,foto M.V.

Majka osmoro dece iz Herceg Novog, Vera Đurđić, poručila je da će ići i do Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu.

- Ovo ide pravnom stranputicom, na štetu države i na štetu majki. Majki, koje će stečeno pravo ostvariti, jer je tako zakonom propisano! Ako to ne uspemo kod naših sudova, onda ćemo kod Međunarodnog suda - navela je Đurđićeva.

Zorica Vasiljević iz Kotora je kazala ranije da je čitava Crna Gora socijalni slučaj osim, kako kaže, ovih prekoputa (pokazuje na Skupštinu i Vladu).

- Njihove plate su preko 1.500 evra, a Crna Gora živi od 200 ili 100 evra. Mora da nam se pridruži cela radnička klasa. Svi oni se boje otkaza. Deo plate primaju u banci, a deo "na ruke". Kad dođy u naše godine biće prosjaci - rekla je Vasiljevićeva.

"STEZANjE KAIŠA"

JEDNA od majki iz Bijelog Polja prokomentarisala je finansijsku politiku Vlade - "stezanje kaiša".

- Mi smo kaiš izvukli i uvukli lastike, da nam ne popadaju gaće. Kažu da su majke oštetile budžet za godinu? A šta ste vi oštetili za 27 godina? Kaže Milutin Simović da nisu udarili gde je najtanje. Pa, naravno da nisu jer je najtanje tamo gde nema ništa. Jedino da im odbije od bubrega.