UPRAVA za inspekcijske poslove u Crnoj Gori pokrenula je 21 prekšrajni postupak protiv roditelja koji su iz različitih razloga odbili vakcinaciju svoje dece.

Iako je u javnosti najviše buke bilo oko MMR cepiva ovaj podatak se donosi na stopiranje svake obavezne vakcine.

Roditelji crnogorskih mališana do sada su se najviše protivili MMR vakcini, za koju su se u medijima pojavile spekulacije da se povezuje sa pojavom autizma, astme, leukemije, dijabetesa, Kronove bolesti i drugim poremećajima.

Iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje saopštili su da je poslednjih godina sve više roditelja koji odbijaju da vakcinišu decu, i izrazili zabrinutost od epidemija.

- Iz različitih razloga, a pre svega negativnih informacija koje mediji prenose, u Crnoj Gori se svake godine smanjuje broj roditelja koji vakcinišu svoju decu. Obuhvat sa prvom dozom MMR vakcine kod nas je do skoro bio izuzetno visok i kretao se oko 95 odsto i više. Iz različitih razloga, pojedini mediji bez prethodne provere prenose poruke koje unose nemir i pojačavaju zbunjenost kod naših roditelja, pa broj vakcinisane dece poslednjih godina počeo je da opada, kažu u Institutu.

Ipak, strah roditelja jači je od uveravanja zvaničnika, ali i od kaznene politike.

STRAH OD AUTIZMA INAČE, načini i rokovi davanja vakcina u Crnoj Gori definisani su Pravilnikom o uslovima i načinu sprovođenja obavezne imunoprofilakse i hemioprofilakse protiv određenih zaraznih bolesti. Kada dete napuni godinu, dobija jednu dozu kombinovane žive vakcine protiv malih boginja, zaušaka i crvenke, odnosno MMR. U Pravilniku piše da se vakcinacija mora sprovesti do navršenih 12 meseci života. Uplašeni roditelji, međutim, ističu podatak da je upravo doba do treće godine period kada se pojavljuje autizam kod dece i ne žele da rizikuju.

Majka devojčice iz Herceg Novog, koja je odbila vakcinu, kaže da devojčicu zbog toga nisu primili u vrtić, a sada je problem što odbijaju da je prime u školu. Ona je morala da plati kaznu zbog odluke da ne vakciniše svoje dete. Od te odluke, kaže, neće ni odustati i iznosi svoje argumente: “Na sreću, danas postoji internet i roditelji mogu saznati sve ono što države i mediji pokušavaju da sakriju, a to je da vakcine dovode do ozbiljnih bolesti”.

- Ne razumem argumente da dolazi do epidemije i da moje dete može biti izvor zaraze. Ako su ostala deca vakcinisana, zar ih ne štiti ta vakcina, kaže ova žena koja je inače Ruskinja, ali u Crnoj Gori živi već sedam godina.

Stručna javnost je, međutim, stala u odbranu MMR vakcine, saglasivši se u oceni da su sve validne naučne studije sprovedene na uzorcima od više miliona ispitanika nedvosmisleno pokazale da nema povezanosti MMR vakcine sa ozbiljnim bolestima.

Roditelji u Crnoj Gori su zakonom obavezani da vakcinišu decu protiv deset zaraznih bolesti, a ako to ne učine, moraju da plate novčanu kaznu od 100 do 500 evra.

Osim toga, nevakcinisano dete ne može biti upisano u vrtić ili školu, a na osnovu lekarskih uverenja koja u tim ustanovama traže.

Iako je Uprava za inspekcijske poslove pokrenula 21 prekršajni postupak povodom ovakvih slučajeva, kažu, još nemaju povratnu informaciju o kažnjavanju roditelja.

SPASAVAJU ŽIVOTE

U INSTITUTU za javno zdravlje ističu da vakcine spasavaju živote i da većina vakcinisanih nema ozbiljne reakcije na njih. Nažalost, dodaju, one mogu izuzetno retko dovesti do neželjenih reakcija i to je ono što izaziva najviše nedoumica kod roditelja.

- Niko ne negira postojanje ovakvih reakcija, ali one su daleko ređe od istih ili sličnih komplikacija koje nastaju nakon bolesti od kojih vakcine štite, zbog čega je korisnost vakcinacije potpuno jasna, navode u Institutu.