Gornja Trnova: Grade dom Filipa Višnjića

V. MITRIĆ

20. 09. 2013. u 06:03

Gornja Trnova, rodno mesto Filipa Višnjića, bez obeležja u čast čuvenog pesnika. Vujević: Rekto koji narod bi dozvolio da se zaboravi takvo ime

UGLjEVIK - „Srpski Homer“, legendarni narodni pesnik i guslar, Filip Višnjić, koji je rođen u Gornjoj Trnovi, kod Ugljevika, mogao bi, uskoro, da se „skući“. Kuća i okućnice na imanju Višnjića, davno, još u tursko vreme, za vreme pohoda Osmanlija, potpuno su uništene, uz ubijanje čeljadi, starih, mladih i dece. Ostale su samo ledine u tom lepom podmajevičkom selu.

Danas, posle toliko godina, uprkos doprinosu koji je dao za svoj rod, veru i otadžbinu, pevajući i guslajući na obe obale Drine, kao jedan od bliskih saradnika Vuka Stefanovića Karadžića, nema ni pristojnijeg obeležja njegovog porekla i ognjišta.

- To bi retko koji narod ili država dozvolili sebi, a Filipu smo, ozbiljnije, počeli da se vraćamo, po ukidanju jednopartijskoj jednoumlja, jer je, za taj zeman, po svoj prilici, bar u BiH, bio nepodoban - kaže Predrag Vujević, direktor Centra za kulturu „Filip Višnjić“ u Bijeljini, ustanove, koja, poslednjih godina, kroz programe i manifestacije osvatljava Višnjićevo delo, uz svesrdnu pomoć i podršku lokalne vlasti u Ugljeviku, koja je finansirala i skulpturu „srpskog Homera“, u centru grada.

Vujević kaže da se „najozbiljnije dogovara da počne izgradnja replike Višnjićeve kuće, po uzoru kako je učinjeno sa kućom Vuka Karadžića u Tršiću, kod Loznice“. Ako su, kako kaže, prethodne generacije skrajnule, zaboravile i zapostavile Višnjića, „sadašnja ne sme, jer bi to bilo, ne samo nedostojanstveno već i necivilizovano prema tako značajnom zemljaku i pretku, koji je zadužio vasceli srpski rod“.

- Lokalna vlast će nam, kao i obično, pomoći u ovoj akciji, ali očekujemo i pomoć vlasti Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, kao i institucija iz matice Srbije, poštovalaca Višnjićevog dela, sa obe strane Drine i Save i iz rasejanja - poručuje naš sagovornik.

Za izgradnju i uređenje ovakvog kompleksa biće, prema grubim procenama, potrebno oko 50.000 evra.

SABORNOST

- Kroz izgradnju replike njegove kuće, kroz tu sabornost, ne samo da bismo dobili lepo zdanje, koje podseća na Filipa i njegovo vreme, već bismo se, tako, jedni drugima više vratili, približili. Time bismo se, još više i bolje, odužili našem komšiji, čije pesme i melodije, žive u nama od malih nogu - kaže Vujević.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije