Još jedna zemlja NE OTVARA granice za Srbiju: Na listi još 14 država

Tanjug

ponedeljak, 06. 07. 2020. u 20:26

Још једна земља НЕ ОТВАРА границе за Србију: На листи још 14 држава

Foto: EPA

Belgijske vlasti su odlučile da od 7. jula ne otvore svoje granice za Srbiju niti za preostalih 14 zemlja sa liste Saveta EU
BELGIJSKE vlasti su odlučile da od 7. jula ne otvore svoje granice za Srbiju niti za preostalih 14 zemlja sa liste Saveta EU.

Belgija koja je početkom meseca prvo odložila otvranje svojih granica za putnike iz trećih zemalja, danas je donela odluku da svoje granice zadrži zatvorenim za putnike iz 15 zemlja koji se nalaze na preporučenoj listi Saveta EU.

Belgijske vlasti ovu odluku obrazlažu i dalje postojećim "mnogobrojnim zdravstvenim problemima" u tim zemljama ili nepostojanjem reciprociteta kada su u pitanju putovanja belgijskih građana.

U Briselu navode da će ukoliko susedne zemlje dozvole ulazak putnika iz 15 zemalja sa liste uvesti vanredne kontrole na svojim unutrašnjim granicama kako bi osigurali da oni ne uđu u Belgiju.

Prema propisima EU putovanje u Šengen je dozvoljeno građanima trećih zemlja koji imaju ili državljanistvo ili boravšnu dozvolu neke od EU 27, članovima njihovih porodica i putnicma koji imaju potvrdu o neophodnposti putovanja.

Zemlje članice bi 15. jula trabalo da ponovo razmotre otvaranje spoljnih granica prema trećim zemljama u zavisnosti od poslednjih epidemioloških podataka.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije