Vašington nastavlja da šalje oružje Ukrajini: Amerikanci poslali džaveline u Kijev

Branko Vlahović

sreda, 17. 06. 2020. u 13:44

Вашингтон наставља да шаље оружје Украјини: Американци послали џавелине у Кијев

Foto: Ministarstvo odbrane SAD

Ove godine Ukrajina će dobiti od SAD vojnu pomoć u vrednosti od 250 miliona dolara
Američka ambasada u Kijevu saopštila je da je Ukrajina dobila kao vojnu pomoć oružje, sredstva veze i drugu tehniku u vrednosti od 60 miliona dolara. Specijalnim avionom prebačeni su protivtenkovske rakete ,,Džavelin,, municija za njih kao i sredstva veze. Na sajtu američke ambasade u Ukrajini objavljene su i fotografije sa aerodroma na kojima se vidi teret koji je stigao iz SAD.

Ove godine Ukrajina će dobiti od SAD vojnu pomoć u vrednosti od 250 miliona dolara. Od početka rata u Istočnoj Ukrajini Amerikanci su dali Kijevu raznu vojnu pomoć u vrednosti od milijardu i 300 miliona dolara. Osim raketa ,,džavelin,, Ukrajina je dobila i poljske bolnice, oklopne automobile, patrolne čamce i dr.


Ukrajinski generali su svojevremeno bili nezadovoljni kvalitetom američkih bespilotnih letilica. Otvoreno su govorili da od njih imaju više štete nego koristi jer su te stare bespilotne letilice otkrivale pozicije odakle su puštane što je protivnicima pomagalo da precizno uzvraćaju vatrom.

Što se tiče protivtenkovskih raketa ,, džavelin,, neosporno je da one u slučaju većeg sukoba mogu da zaustavljaju protivničke tenkove. Njihov domet je do dve hiljade metara. Osim što mogu da gađaju tenkove ,,džavelini,, mogu da obaraju i nisko leteće helikoptere.

,,Džavelini,, su u američkoj armiji od 1996 godine. Korišćeni su u Iraku kao i u drugim ratovima u kojima su učestvovali Amerikanci. Za američku vojsku i saveznike jedan ,, džavelin,, sa šest raketa košta 600 hiljada dolara a drugim zemljama se prodaje za milion i 400 hiljada dolara.

Kanađani šalju instruktore

Kanađani su potvrdili da će uskoro u Ukrajinu poslati 90 svojih vojnih instruktora koji će na poligonima u Lavovskoj oblasti obučavati ukrajinske vojnike i oficire. Kasnije će stići još 50 kanadski instruktora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Aleksandar

17.06.2020. 14:45

Eto sad još jednog razloga da se Ukrajina dodatno pocepa. Umesto da im pomognu da se ekonomski podignu šalju im oružje da se bore protiv Rusa. Normalno Rusi ne stoje skrštenih ruku i naoružavaju pro ruske snage. I tako to krene.I sve se događa hiljadama kolometara od onih koji potpaljuju vatru.