Eho američke krize se poput cunamija širi preko planete

Dubravka Savić

ponedeljak, 08. 06. 2020. u 12:09

Ехо америчке кризе се попут цунамија шири преко планете
Nezamislivo je bilo još početkom ove godine da će zahuktalost kampanje za novembarske predsedničke izbore u SAD, ostati u senci globalne zagledanosti u pobunu protiv brutalnosti policije

ZA sve one koji nestrpljivo pitaju kako će izgledati svet posle globalne pandemije kovida 19, odgovori kao da se najslikovitije sabiraju na doskora najmanje očekivanom mestu, u Americi. Sa preko milion i po zaraženih, i umrlih više nego u vijetnamskom i korejskom ratu zajedno, uz 40 miliona nezaposlenih i vojskom koja na ulicama teško stišava antirasne nemire, najveća svetska sila suočena je sa krizom kakvu ne pamti od Drugog svetskog rata.

Nezamislivo je bilo još početkom ove godine da će zahuktalost kampanje za novembarske predsedničke izbore, koje budno prati i ostatak sveta, ostati u senci globalne zagledanosti u pobunu protiv brutalnosti policije i nasilja na ulicama zemlje sa čije istočne obale, njujorškog Kipa slobode, već 134 godine svetli simbolični "svetionik demokratije". Verbalne duele dve sede glave, Donalda Trampa i Džozefa Bajdena, koji se ove godine bore za Belu kuću, zamenili su zvuci gumenih metaka, uprkos kojima gnevne mase Amerikanaca u desetinama gradova krše policijski čas, prkoseći i strahu od zaraze virusom korona.

Bunt zbog oružja, ponosa najveće vojne sile, koje je sad upereno protiv sopstvenih građana, često najsiromašnijih i najizloženijih kovidu 19, prelio se i van granica SAD. Poslednje reči brutalno ubijenog Afroamerikanca Džordža Flojda: "Ne mogu da dišem!" odjekuju među demonstrantima od Toronta na severu američkog kontinenta do Brazila na jugu. Eho se, kao cunami, širi do Pariza, Amesterdama, Londona, Tel Aviva, čak Australije. Sićušni, ubojiti virus, nalik kruni, kao da je bio kap koja se na trenutak zaustavila iza kućnih pragova gnevne planete, a zatim svom silinom izlila na ulice, krčeći put novog poretka. Pitanje je samo kolika će biti cena promena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije