DOK instituti širom sveta žure da naprave vakcinu protiv virusa korona, ruski naučnici pokušavaju i drugim sredstvima da pomognu ljudima obolelim od kovida 19. Stručnjaci jednog od vodećih naučnih centara, Fizičko-energetskog istituta u Obninsku u Kaluškoj oblasti, tvrde da su pronašli način da dezinfekuju pluća pomoću ultravioletnih zraka. Taj centar je, inače, u sklopu državne korporacije "Rosatom".

- Taj projekt nazivamo "Svetleći gas" i mislimo da smo prvi na svetu koji su uspeli da ultravioletnim zracima dezinfekujemo unutrašnje organe čoveka - tvrdi direktor ovog instituta Andrej Goverdovski. On objašnjava da su naučnici odabrali molekule i komponente gasa koje su sposobne da ostanu aktivne kad ih čovek udahne. One onda izlučuju ultravioletne zrake u pluća domaćina.

Što se tiče eksperimenata sa vakcinama, u utorak je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je odabrano 50 vojnih lica među, kojima je i pet žena, koja su dobrovoljno pristala da se njima ubrizga nova vakcina protiv virusa korona. Vojni eksperti su zajedno sa Nacionalnim istraživačkim centrom epidemiologije i mikrobiologije "N. Gamalea" napravili ovu vakcinu. Klinička ispitivanja će biti završena do kraja jula. Vakcina se, inače, u telo ubacuje u obliku kapi koje se ubacuju u nos.

Dve glavne ruske pravoslavne crkve u Moskvi, Hram Hrista Spasitelja i Bogojavljenski hram u Jelohovu, u utorak su ponovo otvorile vrata za vernike, u sklopu daljeg ublažavanje mera ograničenja. Ostale crkve u Moskvi, koje su zatvorene od 13. aprila, trebalo bi da se otvore u subotu. Pravoslavne crkve u mnogim regionima Rusije već su otvorene odlukom lokalnih vlasti.