Bez medijske pompe, u Libiji se odvija rusko-turski rat: Barjaktar i pancir grme oko Tripolija

B. VLAHOVIĆ

ponedeljak, 25. 05. 2020. u 23:33

Без медијске помпе, у Либији се одвија руско-турски рат: Барјактар и панцир грме око Триполија

Zarobljen "Pancir" kod Tripolija

Nadmetanje moderne vojne tehnike dveju zemalja
OD STALNOG DOPISNIKA - MOSKVA

IAKO bez uobičajene medijske buke, u Libiji je u toku direktan sudar ruske i turske vojne tehnike. Prema poslednjim informacijama, ruski "pancir S1E" oborio je turski udarni dron "barjaktar". Nije nikakva tajna da Libijska nacionalna armija Halife Haftara ima "pancire", koje je dobila od Emirata. Na drugoj strani, jedinicama Vlade nacionalnog spasa pomažu Turci, koji i upravljaju svojim bespilotnim letelicama.

Vladu nacionalnog spasa predvodi premijer Fajez Saradž, a "istočnu vladu" Abdal Abdurahman Tanija, na čijoj je strani Libijska nacionalna armija, kojom komanduje Halif Haftar, koju podržavaju Egipat i Arapski Emirati.

Dokaz žestine sukoba je i to što je prošle nedelje turska agencija Anadolija saopštila da su udarni dronovi "barjaktar" za četiri dana uništili čak devet "pancira S1E".

SIRIJSKO ISKUSTVO Ruski pukovnik Vladimir Popov tvrdi da zahvaljujući "pancirima" nijedan napad na rusku bazu Hmejmim u Siriji nije uspeo. Tim "Pancirima" Rusi su oborili 54 protivničke rakete i 16 dronova. Popov podseća na to da su u Siriji "panciri" uspešno obarali i američke rakete u aprilu 2018. - U Idlibu, u martu 2020, turski dronovi su uspeli da oštete nekoliko "pancira" zato što ih sirijska armija nije dobro maskirala - objašnjava pukovnik Popov. - Sirijci su potcenili sposobnost turskih dronova.

Niko od ruskih zvaničnika nije to komentarisao, jer u Moskvi tvrde da njihova vojska ne ratuje u Libiji. Ali su zato reagovali moskovski eksperti, koji su pokušali da uvere svoju javnost da ti gubici ne mogu da nanesu štetu Rusiji jer se eksportna varijanta "pancira S1E" razlikuje u elektronici od onih koje ima ruska armija.

Na drugoj strani, jedinice Vlade nacionalnog primirja zarobljavanje makar i oštećenog "pancira S1E" u blizini Tripolija smatraju velikim vojnim uspehom. Nema sumnje da su oni taj trofej predali turskoj armiji, kako bi ona mogla da ga rastavi i vidi u čemu je tajna tih kompleksa. Doktor vojnih nauka Konstantin Sivkov kaže da su "panciri S1" ranije prodavani Siriji i drugim zemljama na Bliskom istoku, među ostalim i Arapskim Emiratima, i da u njima nema ničeg supertajnog. A upravo Emirati podržavaju generala Haftara.

Pukovnik u penziji Vladimir Muhin, ali i drugi ruski analitičari, tvrde da su analize pokazale da su protivnici uspevali da unište "pancire" zbog neznanja vojnika i oficira koji ih opslužuju.

"Pancir" je u Libiju stigao preko Emirata

Inače, Haftarovi oficiri tvrde da su oborili 14 turskih udarnih dronova i četiri bojeva aviona.Turski dron "barjaktar" srušen u Libiji


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Pesterac

26.05.2020. 04:22

@Бањалучанин - Ne Turska 9:0 Rusija!!! Tolika pompa oko pancira te skidaju muvu u lwtu te ovo te ono kada sta biva u realnom sukobu!!!?? Prc nista pale ih dronovi od nekoliko hiljada dolara ...

Мр Радомир Шћепановић

26.05.2020. 06:14

Ливија либијцима! Генерал Хафтар нека победи!

Pesterac

27.05.2020. 12:02

@Мр Радомир Шћепановић - Da pobedi Haftar!!?? Pa da Rusi su sa njim a Rusi uvek pomazu kome netreba!!! Ali Turci ih fino docekasr po nosu

Poredbenik

26.05.2020. 08:55

Dobro su oni to smislili: Vi udrite na nas a mi ćemo na vas pa ćemo tako i mi vi videti nedostatke naših oružja a razmenjivaćemo i podatke ako treba. A Libijci ginu dok se oni gnjidosi (gvaidosi) koji su to sve zakuvali cerekaju sa strane (isti oni koji su zakuvali i kod nad).

Гојко

26.05.2020. 17:26

@Vujo - Ginu i nashi.Pre par dana je poginuo Aleksa Djuric koji radi za ruski Wagner,a pre toga je bio u Siriji,te mu je sirijski general Ali Ajub odao posmrtnu zahvalnost za ono sto je pokazao u borbi protiv terorista.Postoji slika kada se krece u koloni vojnika 63. padobranske brigade kod Pashtrika.Jos nije izvucen iz proturske teritorije / GNA / u Libiji.