RIM - OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA


Jedan velikodostojnik koji stanuje u Kući Sveta Marta u Vatikanu, gde obitava i papa Franja,pozitivan je na korona virus, zbog čega je i papa podvrgut testu i rezultat je negativan.


U čitavoj zgradi preduzete su preventivne vanredne mere po protokolu, oni koji stanuju u njoj su testirani. Zaraženi nije bio u poslednje vreme u kontaktu sa papom, radio je u Državnom sekretarijatu, prebačen je u bolnicu „Đemeli“ u Rimu.


U četiri prethodna slučaja, osobe koje nisu stanovale u istoj zgradi bile su stavljene u izolaciju iz bezbednosnih razloga pre nego što se i dijagnostifikovala zaraza korona virusom, od tada je već prošlo 14 dana, a sada su na lečenju u italijanskim bolničkim strukturama ili u mestu stanovanja.


Papa iz razloga obazrivosti ne jede više u zajedničkoj menzi Kuće Sveta Marta kako je to radio uobičajeno, već u svojoj sobi 201 na drugom spratu zgrade.


Od danas je stavljeno na minimum i štampanje papinog dnevnog lista „Oservatore Romano“ , štampaće se samo deset primeraka, za papu, za bivšeg papu Benedikta 16. i ljude Državnog Sekretarijata, u cilju redukovanja personala u vatikanskoj štampariji, saopštava direktor Odeljenjaza vatikansku štampu Mateo Bruni.