Turske snage su na svoje osmatračnice u sirijskom Idlibu poslale 300 kamiona s oklopnim transporterima, samohodnim topovima i municijom, prenosi turska televizija „Haberturk“.

Prema informacijama televizije, vojna tehnika je prevezena na granicu sa Sirijom, a krajnji cilj je prebacivanje naoružanja u zonu deeskalacije u Idlibu.

PROČITAJTE JOŠ - ERDOGAN NAJAVIO: Turske kopnene snage uskoro ulaze u Siriju

U poslednje dve sedmice turski mediji javljaju da Ankara aktivno prebacuje specijalne snage i vojnu tehniku na granicu sa sirijskim Idlibom.

PROČITAJTE JOŠ - Kraj bitke za Alep: Asadove trupe očistile provinciju od džihadista (VIDEO)

Ranije je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan optužio Rusiju i Damask za napad na civile u Idlibu, istakavši da Ankara namerava da napadne sirijske snage čak i van zone deeskalacije, ukoliko Damask nastavi sa napadima.


Prema dogovoru predstavnika Rusije, Irana i Turske, koji je postignut u maju 2017. godine na pregovorima u Astani (sada Nursultan), u Siriji su formirane četiri zone deeskalacije.


Teritorija tri zone je tokom 2018. godine prešla pod kontrolu Damaska. Četvrta zona, koja se nalazi u provinciji Idlib i delovima susednih provincija Latakije, Hame i Alepa i dalje nije pod kontrolom sirijskih vlasti. Njen najveći deo drže teroristi Nusra fronta. Tamo su stalni sukobi militanata i vladinih snaga.

rs.sputniknews.com