Uhapšene 23 osobe zbog mahinacija sa zapošljavanjem stranaca

Tanjug

13. 02. 2020. u 18:36

Ухапшене 23 особе због махинација са запошљавањем странаца

Foto Depositphotos

U združenoj policijskoj operaciji, kodnog naziva Prizma, u kojoj je učestvovalo oko 200 pripadnika Evropola, slovačke i češke policije i ministarstva finansija Češke, uhapšene su 23 osobe
U združenoj policijskoj operaciji, kodnog naziva Prizma, u kojoj je učestvovalo oko 200 pripadnika Evropola, slovačke Nacionalne agencije za borbu protiv krininala (NAKA), češke finsnisijske obaveštajne službe i ministarstva finansija Češke, uhapšene su 23 osobe osumnjičene da su odgovorni za izbegavanja poreskih obaveza agencija za zapošljavanje.

U zajedničkoj istrazi je utvrđeno da su kriminalci preko agencija za zapošljavanje slali strane državljane na rad u češke proizvodne kompanije.

Paralelno, vlasnici agencija za zapošljavanje osnivali su veliki broj preduzeća kako bi obezbedili lažne fakture i tako izbegavali plaćanje PDV i poreza na prihode.

Ova kriminalna grupa je dugo delovala, pa se u saopštenju Evropola navodi da šteta premašuje iznos od 7,2 miliona evra (oko 180 miliona čeških kruna).

U operaciji Prizma učestvovalo je ukupno više od 200 policajaca.


Evropol je učestvovao u istrazi pružajući analitičku pordšku, ali i forenzičku opremu na sam dan akcije, kada su u koordinisanim policijskim upadima obavljeni pretresi 30 kuća i drugih objekata.

Zadržano je ukupno 23 ljudi, od kojih je 19 pritvoreno u policiji.

Optužbe su podignute i protiv pet pravnih lica.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije