Od stalnog dopisnika: PARIZ


MINISTARKA zdravlja Francuske Anjes Bizen saopštila je juče da će danas ka Kini krenuti prvi avion s ciljem da se izvuku francuski građani iz ove zemlje.


Francuska, zemlja u kojoj su na evropskom tlu zabeleženi prvi slučajevi korona virusa, ima i najviše svojih državljana u Vuhanu, čak između 500 i 1.000, zbog razvijene industrijske saradnje.


Avion s medicinskim osobljem kreće u sredu, a komplikovana akcija evakuacije biće organizovana u četvrtak, da bi prvi izbavljeni građani stigli u Francusku u petak. U prvom avionu naći će se samo zdravi, dok će za obolele biti organizovan poseban let.


Ukoliko nekom usput budu primećeni simptomi, biće odmah prebačen u bolnicu. Ostali će biti smešteni u posebnom prihvatnom centru na periferiji Pariza, gde će 14 dana biti u karantinu.


Baš ovaj predviđeni boravak u izolaciji po dolasku, razlog je što su neki odbili da budu evakuisani, pribojavajući se da bi na ovaj način, u bliskom dodiru s ostalima, mogli da se zaraze. Neki su odbili da budu prebačeni i zato što nisu hteli da se razdvajaju od članova porodice koji su Kinezi.


Pročitajte još: "Očekujemo nove slučajeve u našoj zemlji i drugde": Oglasila se ministarka zdravlja Francuske o korona virusu


Francuske vlasti razmatraju i da na svojim letovima prebace neke druge evropske državljane, u prvom redu Nemce.