Protiv revizije istorije: Obeležena 75. godišnjica oslobođenja Aušvica

D. SAVIĆ

četvrtak, 23. 01. 2020. u 23:00

Против ревизије историје: Обележена 75. годишњица ослобођења Аушвица

Izraelski predsednik Rivlin

Rivlin: Ostavite istoriju istoričarima. Duda bojkotovao skup

NA najvećoj ikad održanoj komemoraciji Holokausta u okviru borbe protiv antisemitizma, pred desetinama svetskih lidera u Jerusalimu, izraelski predsednik Ruven Rivlin se obratio porukom da je ovo istorijski skup ne samo za Izrael i jevrejski narod. Istakao je da oni stoje ujedinjeni u borbi protiv rasizma, antisemitizma i ekstremizma, u odbrani demokratije i demokratskih vrednosti.

- To je naš izazov, to je naš izbor - apelovao je Rivlin obraćajući se skupu od 47 visokih zvanica, među kojima je bio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tročasovni događaj u Memorijalnom centru "Jad Vašem" u Jerusalimu, mestu koje dokumentuje stradanja šest miliona Jevreja, nazvan "Sećanje na Holokaust: borba protiv antisemitizma" trebalo je da pokaže ujedinjeni front u komemoraciji genocida nad evropskim Jevrejima, usred porasta nasilja protiv Jevreja na tom kontinentu i širom sveta. Predsedik Rusije Vladimir Putin, predsednik Francuske Emanuel Makron, britanski princ Čarls, potpredsednik SAD Majk Pens, predsednici Nemačke, Italije, Austrije prisustvovali su, pored ostalih, Petom svetskom forumu Holokausta koji se poklapa sa 75. godišnjicom oslobođenja logora smrti Aušvica.

Rivlin je apelovao na lidere da vode računa da ne dođe do revizije istorije i da "ostave istoriju istoričarima":

- Uloga političkih lidera, svih nas, jeste da oblikujemo budućnost - rekao je on.

Pročitajte još - "Novosti" u Memorijalnom centru Jad Vašem: Svaki Izraelac da dođe ovde tri puta

No, duge senke Drugog svetskog rata, ali i aktuelna politika, prožimali su skup, na kome je primetno bilo prisustvo onih koji nedostaju jedinstvenom frontu. Predsednik Poljske Andžej Duda je bojkotovao skup, jer nije pozvan da govori, dok je Putinu data ključna uloga.

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu izrazio je zabrinutost što svetski lideri još nisu stvorili "ujedinjen stav protiv režima koji je najantisemitskiji na planeti", aludirajući na Iran, koji je uporedio sa nacističkom Nemačkom. I američki potpredsednik Majk Pens izjavio je da se svet mora snažno suprotstaviti "groznoj plimi antisemitizma" koji se širi svetom, istakavši kao predvodnika te politike takođe Iran:

- Svet mora da snažno stane protiv Islamske Republike Iran - poručio je Pens.

Za istoričare glavna poruka je obrazovanje usred rastućih znakova o neznanju i indiferentnosti prema Holokaustu. Procenjuje se da se oko 80 odsto evropskih Jevreja smatra nebezbednim na tom kontinentu. Istraživači Univerziteta Tel Aviv objavili su da su nasilni napadi na Jevreje znatno porasli 2018. godine. Porast je najdramatičniji u Zapadnoj Evropi, u Nemačkoj za čak 70 odsto.

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, koji je počeo i završio govor na hebrejskom, rekao je da bi voleo da može da kaže da su Nemci jednom zauvek naučili lekciju iz istorije:

- Ali to ne mogu da kažem kada se mržnja širi - priznao je predsednik Nemačke.

Osnivač Svetskog foruma Holokausta Moše Kantor smatra da se antisemitizam može izjednačiti s ekstremizmom, čak i terorizmom, jer će "u protivnom biti suviše kasno".

- Ko bi mogao da zamisli da će se samo 75 godina posle Holokausta, Jevreji ponovo plašiti da hodaju ulicama Evrope noseći jevrejske simbole? - zapitao je on.

BEZBEDNOSNA TRVRĐAVA

NAJVEĆI događaj ikada održan u Izraelu, bio je i jedan od najvećih bezbednosnih operacija u ovoj zemlji. Za obezbeđenje 47 stranih delegacija zaduženo je 10.000 policajaca, što je trećina ukupnog broja policajaca u Izraelu. Svetske lidere su, dok su obilazili Zapadnu obalu, štitile i izraelske odbrambene snage, posebno ruskog predsednika Vladimira Putina i britanskog princa Čarlsa, koji su se tu sastali sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

vladimir

24.01.2020. 00:17

Svet mora da stane iza Rusije u borbi protiv američkog NEOnacizma, koji godinama zločinački maltretira svet!