Novosti u Memorijalnom centru Jad Vašem: Svaki Izraelac da dođe ovde tri puta

J. SIMIĆ

četvrtak, 23. 01. 2020. u 12:03

Новости у Меморијалном центру Јад Вашем: Сваки Израелац да дође овде три пута

Foto D. Dozet

Reporteri "Novosti" u Memorijalnom centru Jad Vašem gde se obeležava 75 godina od oslobođenja zloglasnog Aušvica. Ovo je najveći centar u svetu za istraživanje Holokausta

JERUSALIM je juče i danas u znaku obeležavanja 75. godišnjice od kako je Crvena armija oslobodila nacistički logor Aušvic, logor smrti u kojem je ubijeno 1,3 miliona ljudi, među kojima više od milion Jevreja. Više od 40 lidera, među kojima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prisustvovaće danas ceremoniji u Memorijalnom centru Jad Vašem.

Jad Vašem je najveći centar u svetu za istraživanje Holokausta. Osnovan je 1953. godine na Brdu sećanja s ciljem da se tu, na jednom mestu i pod istim krovom saberu sve jevrejske žrtve iz Drugog svetskog rata.

Ovo je jedno od najsvetijih mesta za svakog Jevrejina. Naziv "Jad Vašem" potiče iz Svetog pisma: "Podići ću u kući svojoj i među svojim zidovima spomenik i ime (Jad Vašem), daću im večno ime koje neće biti iskorenjeno".

Pročitajte i: SKANDAL u Jerusalimu; Makron vikao na izralesko obezbeđenje: Napolje iz francuske crkve (VIDEO)

Ovde svaki Jevrejin ima obavezu da dođe najmanje tri puta. Najpre kao školarac da bi napisao pismeni zadatak o svojim precima, a zatim kada stasa za vojsku. Služenje vojnog roka obaveza je kako za jevrejske mladiće, tako i za devojke. Vojni rok se služi u nekoliko etapa, ali kada se sve sabere, Izraelac prosečno provede oko sedam godina u uniformi.

Treći put u Jad Vašem Izraelac ne dolazi sam, nego sa svojim detetom. Na taj način iz generacije u generaciju, odavde iz Jad Vašema, živi istina o umrlima u Holokaustu.

- Čovek ne umire smrću, on umire zaboravom - prve su reči koje čujete po ulasku u Jad Vašem.

Potom vam kažu da su poslednje reči njihovih oko 6,5 miliona predaka najčešće bile: "Nemojte nas zaboraviti". U Jad Vašemu se ne zaboravlja nijedan postradali Jevrejin, ali ni oni koji su zlo počinili.

Država Izrael ne zaboravlja ni pripadnike drugih naroda koji su, rizikujući svoj život i svoje porodice, spasavali Jevreje u Drugom vetskom ratu. Oni ovde u parku Jad Vašem bivaju pozvani da posade drvo mira, pošto dobiju medalju zahvalnosti. U parku su i stabla koja su zasadili predstavnici srpskog naroda.

Kada u svojstvu posetioca iz Srbije čujete reči direktora Arhiva "Jad Vašem" dr Haima Gertnera, da je ovaj memorijalni centar primer svim postradalim narodima kako da održe kulturu sećanja, progutate knedlu. Nama, Srbima tek predstoji sabiranje svojih žrtava iz svih ratova.

Iz Jad Vašema, koji godišnje poseti oko tri miliona ljudi odlazite s divljenjem, ispraćeni rečima da su Jevreji duboko složan narod, bez obzira na to da li njegovi pripadnici žive i Jerusalimu, Haifi, Beogradu, Čikagu... Jevreji su uvek vezani za maticu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije