Nema mašinovođe, juri 350km/h: Kineski pametni voz pušten u saobraćaj (VIDEO)

Tanjug

03. 01. 2020. u 20:47

Нема машиновође, јури 350км/х: Кинески паметни воз пуштен у саобраћај (ВИДЕО)

Twitter

Polaskom G8811 "pametnog" voza koji ima 5G signal, bežično punjenje i inteligentnu rasvetu a nema mašinovođu, Kina je svečano pustila u saobraćaj brzu prugu od Pekinga do Džangđijakua
Polaskom G8811 "pametnog" voza koji ima 5G signal, bežično punjenje i inteligentnu rasvetu a nema mašinovođu, Kina je svečano pustila u saobraćaj brzu prugu od Pekinga do Džangđijakua, grada u severnoj pokrajini Hebej, koji će zajedno s kineskom prestonicom biti domaćin zimskih Olimpijskih igara 2022.

Kako je izvestila agencija Sinhua, železnička pruga duga 174 kilometara, dizajnirane maksimalne brzine od 350 km/h, smanjiće vreme putovanja između Pekinga i Džangđijakua sa ranijih više od tri sata na 47 minuta, što će olakšati međugradski saobraćaj.

Duž pruge ima 10 stanica, a izgrađeno je i nekoliko podzemnih tunela.

Među prvim putnicima u "pametnom" vozu, čiji je polazak sa pekinške severne železničke stanice u ponedeljak označio puštanje brze pruge u saobraćaj, nalazila se i Jang Jang, prva kineska olimpijska šampionka koja je osvojila dve zlatne medalje u brzom klizanju na zimskim Olimpijskim igrama 2002. godine u Solt Lejk Sitiju.

Jang (43), koja je sada predsednica kineske Atletske komisije za zimsku olimpijadu, izjavila je za novinsku agenciju Sinhua da je brza pruga Peking-Džangđijaku od izuzetnog značaja za pripremu zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara 202, jer će doprineti poboljšanju efikasnosti njihovog rada i promociji zimskih sportova u Kini.

Gradnja ove brze železnice trajala je oko četiri godine. Sportistima je u vozu na pruzi velike brzine Peking-Džangđijaku na raspolaganju prostor za snouborde i ostalu skijašku opremu.

Pokrenuta je takođe usluga e-karta koja putnicima omogućava da koriste svoje lične karte ili da skeniraju QR kodove za proveru autentičnosti, umesto da čekaju u redu da bi kupili papirne vozne karte.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Marko

03.01.2020. 21:22

Sta oni naprave za 4 godine, a Vesic obicnu rekonstrukciju 1 ulice celu godinu dana! Em 1 ulicu nazove 4 bulevara, da valjda zvuci kao veci posao, pa onda udri godinu dana i najavljuje probijanje roka. Ovi probise podzemne tunele, a on rokove.

Mara Iz Drvara

04.01.2020. 01:34

Gledajte i učite svi Jugosloveni,za 40 godina najjača zemlja na svetu a mi najveće lenčuge koje samo kukaju!!!!