Balkan nije spreman za veliki zemljotres: Eksperti za Njujork tajms o seizmičkom riziku i bezbednosti miliona ljudi

Tanjug

02. 01. 2020. u 22:54

Балкан није спреман за велики земљотрес: Експерти за Њујорк тајмс о сеизмичком ризику и безбедности милиона људи

AP Photo/Visar Kryeziu

Njujorški list podseća na zemljotres iz 26. novembra prošle godine u Albaniji, jačine 6,4 stepena, u kojem je poginulo više od 50 ljudi, dok je više stotina građana povređeno i ostalo bez krova nad glavom
Eksperti smatraju da balkanske zemlje nisu spremne za sledeći veliki zemljotres, navodi se u tekstu "Lekcije iz albanskog zemljotresa-Balkan nije spreman za veliki zemljotres", koji je objavio Njujork tajms.


Od Bukurešta do Sofije i na Balkanu, veliki broj vlada nije uspeo da reši rizike koje predstavljaju zgrade, koje bi mogle lako da se sruše ukoliko dođe do snažnog zemljotresa, navodi Njujork tajms.


Njujorški list podseća na zemljotres iz 26. novembra prošle godine u Albaniji, jačine 6,4 stepena, u kojem je poginulo više od 50 ljudi, dok je više stotina građana povređeno i ostalo bez krova nad glavom.


"Tragedija šalje jasno upozorenje regionu koji je bio pogođen mnogo snažnijim zemljotresima u prošlosti, a eksperti smatraju da balkanske zemlje nisu spremne za sledeći veliki zemljotres", navodi se u tekstu.


Prema rečima eksperata, vlasti u regionu su ohrabrile građevinski bum nakon devedesetih godina, kada su bezbednosni standardi često menjani zbog potrage za brzim profitom.


Pročitajte i: Stravične scene u Albaniji: U toku izvlačenje zatrpanih posle zemljotresa (VIDEO/FOTO)


Kao rezultat, navodi se u tekstu, milioni ljudi žive u domovima za koje je malo verovatno da će izdržati veliki zemljotres.


Osnivač prve rumunske nevladine organizacije "Re:Rise", specijalizovana za smanjenje seizmičkog rizika, Metju Sumbasaku, kaže da samo u Bukureštu postoje 349 strukture sa visokim rizikom, koje bi se verovatno srušile u slučaju velikog zemljotresa.


Reč je o stambenim kompleksima i drugim stotinama zgrada koji bi pretrpele velike štete.


Iz sofijskog Univerziteta za arhitekturu, građevinu i geodeziju kažu da je Bugarska možda spremnija od nekih drugih zemalja u regionu za jake zemljotrese, ali da zabrinutost izazivaju novosagrađene zgrade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Geometro

03.01.2020. 11:58

Sta čekamo? Napravimo popis svih rušenju sklonih objekata i srušimo ih a stanare neka smesti Čičanovic pa kod Malog Radojice svi na ćevape.