Nevidljiva „tetovaža“ je patent napravljen od poluprovodnih malih kristala koji reflektuju svetlost i sijaju pod infracrvenim svetlom. Patent će biti ubrizgan uz vakcine visoko-tehnološkim mikroiglama.

Istraživači će na taj način pratiti ljude i znati da li su vakcinisani. Mikroigla će ostavljati trag mastilom, koji je vidljiv pod infracrvenim zracima.

U oblastima gde se kartoni vakcinacija često gube ili uopšte ne postoje, elektronska baza podataka je napredak. Ova tehnologija može da omogući brzu i anonimnu zaštitu istorije vakcinacije pacijenata. Tako ćemo biti sigurni da je svako dete vakcinisano“, izjavio je naučnik Kevin Mekhju.

Istraživanja je finansirala „Bil i Melinda Gejts“ fondacija, fondacija koja se bori za iskorenjivanje polio virusa i boginja u svetu, pre svega vakcinacijom.

Naučnici su već isprobali patent i utvrdili da žig na pacovima ostaje vidljiv devet meseci nakon ubrizgavanja, dok se na ljudskim telima zadržava pet godina.

Moguće je da ovaj pristup u budućnosti stvori novu bazu podataka, posebno u nerazvijenim zemljama“, navodi istraživač Robert Langer.

Fondacija „Bil i Melinda Gejts“ ranije je bila izložena kritikama zbog projekta vakcinacije u Indiji 2009. godine.

Tada je nekoliko škola u Telangani, koje pohađaju deca iz tribalnih plemena, učestvovalo u istraživanju nekoliko vakcina protiv raka materice koje su primenjene na hiljadama devojčica od devet do 15 godina. Devojčice su primile vakcinu „Gardasil“ protiv papiloma virusa u tri faze, pod nadzorom državnih zdravstvenih institucija. 16.000 devojčica je vakcinisano, ali nekoliko meseci nakon vakcinacije mnogo njih se razbolelo, a pet devojčica je umrlo.

Komitet za zdravlje i porodicu koji je istraživao ovo testiranje u Indiji podneo je izveštaj 2013. godine u kom je navedeno da izvođenje studije nije bilo bezbedno. Istaknuto je da su grubo kršene medicinske norme i da su u mnogo slučajeva deca davala otiske prstiju kao znak pristanka, iako nisu znali o kakvom se ispitivanju radi.rs.sputniknews.com