Asad optužuje Vašington: Amerikanci prodaju Turskoj ukradenu sirijsku naftu

I. STANOJEVIĆ

16. 12. 2019. u 10:10

Асад оптужује Вашингтон: Американци продају Турској украдену сиријску нафту

Foto: EPA

Turski režim direktno učestvuje u prodaji nafte, prethodno sa Al-Nusrom, kasnije sa ID, a danas sa Amerikancima, rekao je Asad

SIRIJSKI predsednik Bašar al Asad optužio je SAD da prodaju Turskoj zaplenjenu sirijsku naftu. On je, u intervjuu za kinesku televiziju Feniks, poručio da naftu proizvedenu u postrojenjima istočno od Eufrata, Amerika krade i prodaje Turskoj.

Ali Asad nije optužio samo SAD, već i Tursku.

- Režim u Ankari direktno učestvuje u prodaji nafte - ranije je to radio sa Al Nusrom, kasnije sa Islamskom državom, a danas to radi sa Amerikancima - rekao je Asad.

Krajem oktobra američki predsednik Donald Tramp objavio je planove o povlačenju američke vojske sa severa Sirije, gde je Turska izvodila operaciju. Ali Vašington je nešto kasnije ipak poručio da će zadržati kontrolu nad naftnim poljima na severoistoku Sirije i poslao tamo svoje trupe.

I Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da Vašington krijumčari sirijsku naftu drugim zemljama i da su ti konvoji pod zaštitom američkih privatnih vojnih kompanija i specijalnih jedinica. Izaslanik Bele kuće za Siriju Džejms Džefri komentariše, međutim, da je prisustvo SAD u regionu legalno i da Vašington želi da osigura da naftna polja na severoistoku Sirije ne padnu u ruke terorista. Džefri je, u novembru, podsetio da po sirijskom ustavu nafta pripada sirijskom narodu.

PROČITAJTE JOŠ: Asad: Cilj je uspostavljanje kontrole na severu Sirije

Ovaj, najnoviji "fragment" sirijske ratne priče, koja u kontinuitetu traje od 2011. godine, usledio je samo dva dana posle informacije koja je procurila u javnost, a po kojoj je Asad prošle godine lažno optužen za hemijski napad, što je, navodno, iskorišćeno kao "opravdanje" za još jedno bombardovanje Sirije.

Međunarodna organizacija za zabranu hemijskog oružja je tada, kako prenose mediji, lažirala izveštaj o korišćenju hlora u predgrađu Damaska, Dumi, prošle godine. Dokumenti Vikiliksa sada svedoče o tome da je taj, fabrikovani izveštaj optuživao Asadovu vojsku da je iz vazduha bacila na civile kanistere hlora. Vikiliks ističe da se to nije dogodilo. U prilog tome navodi da kanisteri koje su na uvid pružili sirijski pobunjenici nisu bačeni iz vazduha, nego da su postavljeni ručno, o čemu svedoči i njihov izgled.

Svet su tada potresle slike iz Dume koje su objavili sirijski pobunjenici, a na kojima se vide odrasli i deca kako se previjaju u bolovima. Dok su Asad i ruski eksperti tvrdili da iza (insceniranja) trovanja stoji neko drugi, zapadne sile su proglasile sirijskog predsednika zločincem i nedelju dana kasnije bombardovale položaje njegove vojske. Bila je to najveća združena vojna akcija SAD, Velike Britanije i Francuske u Siriji.

NI HLORA, NI SARINA

U IZVEŠTAJU Vikiliksa dodaje se da su stručnjaci ispitivali sve na terenu i da ljudi nisu uopšte imali simptome trovanja hlorom, nego otrovom sarinom. Budući da nisu nađeni ni tragovi sarina, preostaju dve opcije: ili je upotrebljena neka druga, toksična supstanca, ili je cela priča izmišljena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Saša

16.12.2019. 10:19

Pa ideologija je ideologija al para je para i grabež je grabež. Tu ima samo jedna boja, zelena. Zato su ušli u Siriju, to i rade. Niko normalan više ne veruje u bajke koje su toliko vremena pričali i to znaju i sami pa sad grabe šta mogu koliko mogu dok ne budu primorani da se povuku.

Zorf

16.12.2019. 12:10

naravno, nafta pripada Sirijskom narodu a prodaja iste se uplaćuje na američke račune...uvek neko mora da pokrije trošak rata na neki način...ništa novo...

Srpski Patriota

16.12.2019. 19:00

Ljudska prava na američki način.Sačuvaj nas bože ovakve demokratije.