Savetnik ukrajinskog predsednika se ne seća razgovora: Svedočenje koje dovodi u pitanje istragu protiv Trampa

Tanjug

10. 12. 2019. u 21:23

Саветник украјинског председника се не сећа разговора: Сведочење које доводи у питање истрагу против Трампа

Foto Tanjug / AP/Andrew Harnik

Glavni savetnik ukrajinskog predsednika Andrij Jermak doveo je u pitanje valjanost izjava ključnih svedoka u postupku opoziva američkog predsednika Donalda Trampa
Glavni savetnik ukrajinskog predsednika Andrij Jermak doveo je u pitanje valjanost izjava ključnih svedoka u postupku opoziva američkog predsednika Donalda Trampa, navodeći da sa američkim zvaničnicima nije razgovarao o uslovljavanju pomoći SAD Ukrajini.

"Naravno, sada kada gledam televizijske emisije, često se pominje moje ime i vidim ljude koje prepoznajem, sa kojima sam se sastajao i koje znam... To je njihovo mišljenje, posebno stavovi koje su izneli pod zakletvom. Imam svoju istinu i znam ono što znam", rekao je Jermak magazinu "Tajm".

Jermak, čije se ime na desetine puta ponavlja u svedočenjima u vezi sa opozivom Donalda Trampa, učestvovao je na velikom broju sastanaka koji su u centru pažnje ovog procesa, preneo je RTS.

PROČITAJTE JOŠ -  Hoće li Tramp izboriti drugi mandat?

Savetnik ukrajinskog predsednika je, takođe, doveo u pitanje valjanost svedočenja američkog ambasadora pri EU Gordona Sodlanda, koji tvrdi da je Jermaku u četiri oka rekao da "američka pomoć neće biti nastavljena" dok Ukrajina ne objavi početak istrage o dva slučaja u koja su navodno umešani Trampovi politički rivali.

Demokrate u Predstavnickom domu Kongresa SAD predstavile su u utorak zvanične optužbe za impičment Donalda Trampa, čime će se ubrzati važno glasanje o tome da li će američki predsednik biti opozvan.

Trampov odgovor na sve to je da je počeo "lov na veštice".

Sodland je svedočio o događajima koji su pratili sastanak ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i potpredsednika SAD Majka Pensa početkom septembra u Varšavi.

"Rekao sam gospodinu Jermaku da verujem da neće doći do nastavka pomoći sve dok Ukrajina ne preduzme neku vrstu akcije o stvarima o kojima smo nedeljama razgovarali", svedočio je Sodland.

Dva slučaja o kojima američki ambasador govori su tvrdnja da je Ukrajina pomogla kampanju Hilari Klinton na predsedničkim izborima 2016. godine i rasvetljavanje uloge Hantera Bajdena u ukrajinskom "Burisma holdingu" u vreme dok je njegov otac Džozef Bajden bio drugi čovek Bele kuće.

Jermak, pak, ima sasvim drugačije sećanje o tim događajima.

"Gordon i ja nikada nismo ostali nasamo. Dok sam izlazio, naleteli smo jedan na drugog u hodniku kod lifta. I sećam se, a sa mojim pamćenjem je sve u redu, da smo razgovarali kako je sastanak dobro protekao. To je sve o čemu smo pričali", rekao je Jermak.

Odgovarajuci na tvrdnje ukrajinskog savetnika, Sondlandov advokat je rekao da "ambasador ostaje pri ranijoj izjavi i da neće dalje komentarisati".

Sodlandove izjave donekle su se menjale kako je vreme prolazilo, piše "Tajm", navodeći da je on u oktobru rekao da nije znao ništa o uslovljavanju pomoći Ukrajini, ali je mesec dana kasnije izneo detalje razgovora sa Jermakom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Bane kan

11.12.2019. 06:57

Da, pravi lov na vestice. Kad Sam video na televiziji matore zene demokrate navodno vise lice na vestice I sve to sto rade je kao inkvizicija. Kako ih trpi americki narod to ispiranje mozga od strane takozvanih demokrata.Najveca banda na svetu ciji je poznati clan zlocinac Klinton

Boban23

11.12.2019. 11:10

Kada smo se nekako docepali piste ,docekala nas he snajperska vatra i kisa granata sa srpskih polozaja...P.S.Steta sto nije istina..